Wpis z mikrobloga

#wbootach #modameska #buty #obuwie #franks

Pierwszy raz zamowilem buty od Franka: https://franksboots.com/
Chlop pracowal w https://nicksboots.com/ ale mu sie znudzilo i od kilku dobrych lat ma swoja wlasna dzialanosc.
Frank glownie robi MTO (Made to Order). Mozna wybrac sposrod ogromnej ilosci skor, mozna mu tez wyslac skory z ktorych zrobi nam buty.

Para ze zdjecia zostala zamowiona w 2024 (pozne lato), dostalem je chwile przed sylwestrem.
Skora to latigo od wickett and craig. Kolor czekoladowy. Buty na razie nosilem tylko kilka razy - skora zachowuje sie swietnie - bedzie fajna do ciezszego noszenia w gorszych warunkach.

Kopyto to "1977", jak Frank pisze na swojej stronie:

#4 TOE: Built on the 1977 Last, The broadest, highest profile toe

Ksztalty jak widac podobne do innych moich niedawnych par, typu: Viberg 310 czy Iron Boots Pitman.
Moja stopa wydaje sie czuc swietnie z wyzsza sciana na palce i z duzo iloscia arch support.

Anyway, buty wykonane swietnie, na rowni jesli nie lepiej niz konkurencja w postaci Nicks czy White's.

Nic tylko chodzic i obserwowac
tomekwcalenie_tomek - #wbootach #modameska #buty #obuwie #franks 

Pierwszy raz zamow...

źródło: Franks

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JonaszSynGrazyny: nadal jeszcze jestem w trakcie krystalizacji kolekcji (to co nie jest mega wygodne i mi nie pasuje 100% to sprzedaje) - ale powoli wylaniaja sie ksztalty, skory, wzory ktore pasuja mi 100% i one zostana ze mna bardzo dlugo.

Ale co raz mniej rzeczy juz zostaje do wyprobowania wiec wpisow z nowymi rzeczami bedzie co raz mniej, aczkolwiek jeszcze kilka dobrych par nie wrzucilem, niektore sa mniej 'kontrowersyjne' :)
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny: sprostuje troche, MTO to nie na wymiar.
W sensie tak, wysyla sie duzo wymiarow stopy itd. ale bootmaker nie robi specjalnego kopyta dla twoich stop - tylko dobiera jak najlepsze co juz ma w jak najlepszym rozmiarze. U Franka mozna dobrac pomniejsze modyfikacje zeby lepiej but lezal (np. jak masz niskie podbicie to moze zrobic krotsze 'facings' zeby buty pasowaly lepiej w tym miejscu) - ale nie sa to
  • Odpowiedz
@tomek_wcale_nie_tomek: Najbardziej mi się podoba że po zamontowaniu wieżyczki z armatą 40 mm wyważenie buta nie zmieni się jakoś odczuwalnie :-)

A tak na poważnie to dwukolor podeszwy i obcasa i w sumie jak na boots to wyglądają dość lekko.

Gx
  • Odpowiedz
@Man_of_Gx poprosiłem żeby frank zostawił całe podwozie bez jakiegokolwiek wykończenia (poza szlifem), myślałem żeby dać samemu na czarny kolor, ale jak już zobaczyłem na żywo to mi się podoba tak jak jest, jedynie trochę wosku dałem (to zdjęcie jest sprzed nałożenia wosku)
  • Odpowiedz