Wpis z mikrobloga

Witam Państwa bardzo serdecznie, jako że zabierałem się za rzucanie palenia już od jakiegoś czasu a mamy w końcu nowy rok to postanowiłem rzucić ten nałóg w cholerę, tylko jest jeden problem. Gdzie teraz będę przepalał zaoszczędzone w ten sposób pieniądze? No i dostałem natchnienia, jasne że na giełdzie, a Wy, mam nadzieję, mi w tym pomożecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Postanowiłem zacząć prowadzić #wykopowyportfelinwestycyjny ( nazwa tagu do przedyskutowania )
Mianowicie będę wpłacał co miesiąc 1000zł na moje konto IKE na #xtb i to Wy jako asy tagu #gielda będziecie dyskutować akcje jakiej firmy mam kupić.

Kilka zasad:

1. Żadnych ETF i obligacji, wybieramy tylko pojedyncze akcje, pełna patologia
2. Akcje muszą być dostępne na XTB
3. Akcje będą kupowane co miesiąc około 10 każdego miesiąca, w systemie rotacyjnym, czyli w pierwszym miesiącu kupujemy akcje na GPW, następnego akcje z USA no i w trzecim miesiącu reszta świata, Chińskie, Indyjskie, Francuskie, Niemieckie, Japońskie czy tam jak sobie wymyślicie, z wyłączeniem rosji, tego nie chcemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5. Co miesiąc kupujemy akcję 1 spółki, myślałem żeby rozbić na 2x po 500zł ale myślę że na dłuższą metę nie ma co robić aż takiej dywersyfikacji, dokupienie tej samej spółki będzie możliwe, ale dopiero w następnym roku
6. Dywidendy z całego roku będą reinwestowane na początku następnego na spółkę wybraną przez was
7. Nie ma punktu 4
8. Sprzedaż akcji, jeśli dana spółka wzrośnie o 100% dyskutujemy o jej sprzedaży częściowej lub całościowej, jeśli zdecydujecie trzymać, następne głosowanie przy 200% itd. jeśli jakimś cudem zrobi 5x czyli 5000zł sprzedajemy z automatu, zysk będzie reinwestowany. W przypadku fatalnych wieści dla spółki głosowanie o sprzedaży.
9. O wyborze spółki w danym miesiącu decydujemy 2 etapowo, najpierw tworzę wpis pod którym dyskutujecie jakie akcje należałoby kupić, każdy może zaproponować jedną i uzasadnić czemu akurat ta, następnie do 10 spółek z największą ilością plusów zostanie ujęte w ankiecie w następnym wpisie, po czym zwycięska spółka zostanie nabyta. Tu jeszcze zastanawiam się czy jeśli powiedzmy 5 osób wytypuje tą samą spółkę to do wpisu z największą ilością plusów nie dodać 4 punktów od każdego dodatkowego wpisu, ale to jest kwestia do rozważenia, na razie głosujemy plusami.

Jeśli macie jakieś pomysły co do formatu, zasad czy nazwy tagu to jak najbardziej zapraszam do dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście będę was informował o postępach portfela.

Także zaczynamy, w tym miesiącu jedziemy z GPW, harmonogram:
- 09.01 ( dziś ) głosowanie w komentarzach, tylko Polskie akcje
- 10.01 ( jutro ) ankieta ze wstępnie wyłonionych spółek
- 11.01 ( sobota ) wyłonienie zwycięzcy
- 13.01 ( poniedziałek ) zakup akcji

/edit. Zapomniałem o najważniejszym, nikogo nie będę pozywał jak stracę i nie traktuję tego jako poradę inwestycyjną ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda #gpw #nasdaq #inwestowanie #xtb #wykopinvestmentclub #wykopowyportfelinwestycyjny #rzucampalenie #ike
czlowiekproso - Witam Państwa bardzo serdecznie, jako że zabierałem się za rzucanie p...

źródło: IMG_8511

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PedzacaGuma odnośnie Orlen w portfelu to pewnie skorzystam, ale to już na własną rękę, najpierw muszę założyć konto u innego brokera tylko pod ten cel bo na XTB ten program nie obejmuje. Ogólnie spoko bo ze 300zł rocznie oszczędności na samym paliwie a i czasem jakiś hotdog wleci więc można trochę oszczędzić, niby nie dużo, ale w perspektywie kilku lat się uzbiera + dywidendy i człowiek nawet przy spadku wartości wychodzi
  • Odpowiedz
@pepedros @Strzalka : to napiszmy do XTB zeby sie postarali o udział w partnerstwie ( ͡° ͜ʖ ͡°) - chociaż dla tych spółek im mniej tym lepiej, ale spróbować można :P

@czlowiekproso właśnie myślałem o tym, ale zakładanie konta maklerskiego w jakimś banku to też roczne koszta. Tym bardziej, że aby mieć pod te dwie akcje wspólny rachunek to tylko Alior się łapie.

Edit. @
  • Odpowiedz