Aktywne Wpisy

Lujdziarski +172
Mój kolega z szkoły, w piątek czy w czwartek wyszedł z więzienia. Miał 4k PLN, które przelewała mu matka jak siedział w zakładzie karnym.
Matka, która z nim "kontaktu" nie chce mieć. Dzisiaj mamy środe, już jest bez kasy xD Debil zamiast zainwestować przynajmniej w pokój na miesiąc poszedł w melanż. Napisałem mu, że szkoda życia na takie akcje, a łeb "JA TAM LUBIE SIĘ ODCHAMIĆ" No k---a debil xD
Przecież gdyby
Matka, która z nim "kontaktu" nie chce mieć. Dzisiaj mamy środe, już jest bez kasy xD Debil zamiast zainwestować przynajmniej w pokój na miesiąc poszedł w melanż. Napisałem mu, że szkoda życia na takie akcje, a łeb "JA TAM LUBIE SIĘ ODCHAMIĆ" No k---a debil xD
Przecież gdyby

julia-kuterska +133
Uważam że jest to chore. Kobieta nagrywa filmy na temat jakie jedzenie robi staremu do pracy na 12h. No i to nie jest chore. Chore jest to że w komentarzach pełno wypowiedzi typu "on cię wykorzystuje" "a co mąż kaleką że se jedzenia nie umie zrobić?" "Wyszłaś za p---e co nie ma rąk to musisz mu obiadki robić jak dla dziecka". To straszne że jak jedna osoba dba o drugą w związku

Postanowiłem zacząć prowadzić #wykopowyportfelinwestycyjny ( nazwa tagu do przedyskutowania )
Mianowicie będę wpłacał co miesiąc 1000zł na moje konto IKE na #xtb i to Wy jako asy tagu #gielda będziecie dyskutować akcje jakiej firmy mam kupić.
Kilka zasad:
1. Żadnych ETF i obligacji, wybieramy tylko pojedyncze akcje, pełna patologia
2. Akcje muszą być dostępne na XTB
3. Akcje będą kupowane co miesiąc około 10 każdego miesiąca, w systemie rotacyjnym, czyli w pierwszym miesiącu kupujemy akcje na GPW, następnego akcje z USA no i w trzecim miesiącu reszta świata, Chińskie, Indyjskie, Francuskie, Niemieckie, Japońskie czy tam jak sobie wymyślicie, z wyłączeniem rosji, tego nie chcemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5. Co miesiąc kupujemy akcję 1 spółki, myślałem żeby rozbić na 2x po 500zł ale myślę że na dłuższą metę nie ma co robić aż takiej dywersyfikacji, dokupienie tej samej spółki będzie możliwe, ale dopiero w następnym roku
6. Dywidendy z całego roku będą reinwestowane na początku następnego na spółkę wybraną przez was
7. Nie ma punktu 4
8. Sprzedaż akcji, jeśli dana spółka wzrośnie o 100% dyskutujemy o jej sprzedaży częściowej lub całościowej, jeśli zdecydujecie trzymać, następne głosowanie przy 200% itd. jeśli jakimś cudem zrobi 5x czyli 5000zł sprzedajemy z automatu, zysk będzie reinwestowany. W przypadku fatalnych wieści dla spółki głosowanie o sprzedaży.
9. O wyborze spółki w danym miesiącu decydujemy 2 etapowo, najpierw tworzę wpis pod którym dyskutujecie jakie akcje należałoby kupić, każdy może zaproponować jedną i uzasadnić czemu akurat ta, następnie do 10 spółek z największą ilością plusów zostanie ujęte w ankiecie w następnym wpisie, po czym zwycięska spółka zostanie nabyta. Tu jeszcze zastanawiam się czy jeśli powiedzmy 5 osób wytypuje tą samą spółkę to do wpisu z największą ilością plusów nie dodać 4 punktów od każdego dodatkowego wpisu, ale to jest kwestia do rozważenia, na razie głosujemy plusami.
Jeśli macie jakieś pomysły co do formatu, zasad czy nazwy tagu to jak najbardziej zapraszam do dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście będę was informował o postępach portfela.
Także zaczynamy, w tym miesiącu jedziemy z GPW, harmonogram:
- 09.01 ( dziś ) głosowanie w komentarzach, tylko Polskie akcje
- 10.01 ( jutro ) ankieta ze wstępnie wyłonionych spółek
- 11.01 ( sobota ) wyłonienie zwycięzcy
- 13.01 ( poniedziałek ) zakup akcji
/edit. Zapomniałem o najważniejszym, nikogo nie będę pozywał jak stracę i nie traktuję tego jako poradę inwestycyjną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #gpw #nasdaq #inwestowanie #xtb #wykopinvestmentclub #wykopowyportfelinwestycyjny #rzucampalenie #ike
źródło: IMG_8511
Pobierz@czlowiekproso: to standardowo: Orlen ( ͡° ͜ʖ ͡°), ewentualnie PZU
ewentualnie MOBRUK, może torpolu trochę (tu jednak ostrożnie)
@czlowiekproso: Orlen zdecydowanie
przeczytaj komentarze, 60% zwrotu z dywidendy w 5 lat !
inny prorokuje 250 !
źródło: 9faf7c39760dfc598779f773682a48834cbe0343db277d4bb9aeb24304f474ab,w400
Pobierz@czlowiekproso właśnie myślałem o tym, ale zakładanie konta maklerskiego w jakimś banku to też roczne koszta. Tym bardziej, że aby mieć pod te dwie akcje wspólny rachunek to tylko Alior się łapie.
Edit. @
@PedzacaGuma: jakie koszta? w bossa jest za darmo i też masz oba programy
@czlowiekproso: jw Orlen, a jak ich nazbierasz 50 (co przy obecnej cenie = 2500) to dostaniesz kartę zniżkową na paliwo, jedzenie i zakupy na stacji ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
https://www.youtube.com/watch?v=fio4eWvaciA