Wpis z mikrobloga

Zapytałam Claude o następującą rzecz:

Wyobraź sobie, że jestem nowym przybyszem na Ziemi i mam ograniczony czas na poznanie jej ludzi, historii, kultury, wszystkiego, co się z nią wiąże. Nie mogę również poznawać w dowolny sposób - jedyne "medium", z którego mogę korzystać to książki. Ponieważ mam ograniczony czas, mogę przeczytać tylko 10 z nich zanim będę musiała powrócić do siebie.

Jakie 10 książek byś mi poleciła, które dadzą mi najlepszy, najpełniejszy obraz tego, czym jest ten świat, jego ludzie, historia, kultura... i wszystko, co się z nim wiąże?

W odpowiedzi dostałam:
1. "Sapiens: Od zwierząt do bogów" Yuvala Noaha Harariego - Ta książka zapewni Ci szeroki przegląd całej historii ludzkości, od pierwszych ludzi po współczesność, wyjaśniając kluczowe przełomy w rozwoju naszej cywilizacji.
2. Biblia - fundamentalne dzieło dla zrozumienia kultury zachodniej, ale także źródło uniwersalnych opowieści o ludzkiej naturze, moralności i sensie życia
3. "Sto lat samotności" Gabriela Garcíi Márqueza - Przez pryzmat historii jednej rodziny poznasz ludzkie emocje, relacje, miłość, śmierć, a także magiczny realizm charakterystyczny dla ludzkiej wyobraźni i sposobu postrzegania świata.
4. Koran - skoro mamy już Biblię, to Koran jest równie ważny dla zrozumienia świata muzułmańskiego i jego wpływu na historię
5. "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego - analizuje ludzką psychikę, moralność i konflikt między dobrem a złem
6. "Bhagawadgita" - To fundamentalne dzieło hinduizmu przedstawi Ci jeden z najstarszych systemów filozoficzno-religijnych, który wpłynął na miliardy ludzi.
7. "O pochodzeniu gatunków" Darwina - to fundamentalne dzieło pokazujące, jak ludzie zrozumieli swoje miejsce w naturze
8. "Republika" Platona - dodaję jako kluczowe dzieło filozoficzne, które ukształtowało sposób myślenia o społeczeństwie, sprawiedliwości i rządach
9. "Don Kichot" Cervantesa - pokazuje złożoność ludzkiej natury, idealizm zderzony z rzeczywistością
10. "Sztuka wojny" Sun Tzu - To starożytne dzieło pokazuje nie tylko podejście do konfliktów, ale także uniwersalne zasady strategii i taktyki, które ludzie stosują w różnych dziedzinach życia.

Co myślicie? Zmienilibyście coś? :)

#claude #ksiazki #czytajzwykopem #ciekawostki
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@napraforgo: Zmieniłbym prawie wszystko. Jeśli mam w ograniczonym czasie zdobyć jak najszerszą perspektywę na ludzi, historię, kulturę, to podręczniki, książki przeglądowe, syntezy wiedzy są lepszym wyborem niż najwybitniejsze dzieła literatury pięknej albo rozprawy filozoficzne (nie mówiąc już o fantazjach intelektualnego hochsztaplera Harariego).

Np. Dzieje umysłowości zachodniej Richarda Tarnasa. Nie twierdzę, że najbardziej obiektywna i najlepsza w doborze tematów pozycja w tej kategorii, ale jako pierwsza przyszła mi do głowy, bo
  • Odpowiedz
@napraforgo: i cyk, encyklopedia ;) + leksykon + jakieś kompleksowe opracowanie historyczne. Podstawy już, jako obcy - mamy. Może jedna czy dwie książki typu rozmyślania Aureliusza, coś ponadczasowego. Jakiś leksykon filozofii, malarstwa i muzyki - trudna sprawa czytać o muzyce, no ale cóż.

Rozumiem, że chciałaś pewnie między wierszami spytać o 10 ponadczasowych książek dla nas/siebie, a nie dla obcego ;) i te tutaj to nieszczególnie właściwa odpowiedź dla człowieka,
  • Odpowiedz