Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +210

jmuhha +19
Możecie mi powiedzieć skąd szary człowiek (ja) ma wziąć takie pieniądze zwykle auto na dojazdy do pracy 4-10 km? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: 1000018819
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 1000018819
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W odpowiedzi dostałam:
1. "Sapiens: Od zwierząt do bogów" Yuvala Noaha Harariego - Ta książka zapewni Ci szeroki przegląd całej historii ludzkości, od pierwszych ludzi po współczesność, wyjaśniając kluczowe przełomy w rozwoju naszej cywilizacji.
2. Biblia - fundamentalne dzieło dla zrozumienia kultury zachodniej, ale także źródło uniwersalnych opowieści o ludzkiej naturze, moralności i sensie życia
3. "Sto lat samotności" Gabriela Garcíi Márqueza - Przez pryzmat historii jednej rodziny poznasz ludzkie emocje, relacje, miłość, śmierć, a także magiczny realizm charakterystyczny dla ludzkiej wyobraźni i sposobu postrzegania świata.
4. Koran - skoro mamy już Biblię, to Koran jest równie ważny dla zrozumienia świata muzułmańskiego i jego wpływu na historię
5. "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego - analizuje ludzką psychikę, moralność i konflikt między dobrem a złem
6. "Bhagawadgita" - To fundamentalne dzieło hinduizmu przedstawi Ci jeden z najstarszych systemów filozoficzno-religijnych, który wpłynął na miliardy ludzi.
7. "O pochodzeniu gatunków" Darwina - to fundamentalne dzieło pokazujące, jak ludzie zrozumieli swoje miejsce w naturze
8. "Republika" Platona - dodaję jako kluczowe dzieło filozoficzne, które ukształtowało sposób myślenia o społeczeństwie, sprawiedliwości i rządach
9. "Don Kichot" Cervantesa - pokazuje złożoność ludzkiej natury, idealizm zderzony z rzeczywistością
10. "Sztuka wojny" Sun Tzu - To starożytne dzieło pokazuje nie tylko podejście do konfliktów, ale także uniwersalne zasady strategii i taktyki, które ludzie stosują w różnych dziedzinach życia.
Co myślicie? Zmienilibyście coś? :)
#claude #ksiazki #czytajzwykopem #ciekawostki
Np. Dzieje umysłowości zachodniej Richarda Tarnasa. Nie twierdzę, że najbardziej obiektywna i najlepsza w doborze tematów pozycja w tej kategorii, ale jako pierwsza przyszła mi do głowy, bo
Rozumiem, że chciałaś pewnie między wierszami spytać o 10 ponadczasowych książek dla nas/siebie, a nie dla obcego ;) i te tutaj to nieszczególnie właściwa odpowiedź dla człowieka,