Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie jaką strategię ma PIS. Weźmy pod uwagę poglądy przedstawione wczoraj przez Nawrockiego:
- brak poparcia dla liberalizacji czy choćby powrotu do prawa aborcyjnego sprzed wyroku TK (podobne poglądy ma max 30% społeczeństwa, dla większości obecne prawo jest zbyt radykalne)
- brak poparcia dla związków partnerskich (wprowadzenie ich popiera >50% społeczeństwa)
- brak poparcia dla Ukrainy w NATO (centrum raczej to popiera, niezależnie od stosunku do samej Ukrainy, dla Polski byłoby długofalowo bezpieczniej z granicą NATO przesuniętą na wschód)

Ewidentnie Nawrocki idzie w stronę radykalizacji, co prawdopodobnie ma zadziałać na wyborców Konfederacji. Jednak elektorat Konfa+PIS ma sufit w drugiej turze wyborów gdzieś na poziomie max 45%. Z takimi poglądami ciężko będzie o elektorat centrowy, bez niego z kolei nie mają co myśleć o wygraniu wyborów. W co oni grają? ¯\(ツ)/¯
#bekazpisu #bekazprawakow #polityka #wybory #nawrocki
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@splinter96: 40% społeczeństwa zagłosowałaby na kandydata PiSu nawet gdyby wystawili małpe, pozostałe 10% trzeba wziąć od konfederacji i niezdecydowanych. To jest plan.

To że 50% popiera związki partnerskie nic nie znaczy, bo do urn idzie tylko te 60-70% Polaków i to o ich głosy trzeba walczyć.
  • Odpowiedz
  • 8
40% społeczeństwa zagłosowałaby na kandydata PiSu nawet gdyby wystawili małpe

@DeoLawson: przecież sam PIS nie ma dzisiaj takiego poparcia (w najbardziej optymistycznych sondażach mają nieco ponad 30). Poparcie na poziomie ok. 40% mieli przez wyrokiem TK, więc tym bardziej zastanawia niechęć ich kandydata do powrotu do aborcyjnego status quo.
  • Odpowiedz
@DeoLawson: skad ty wziales te 40% dla pis? obecnie ich max to ~32%, do tego dolicz niecałą konfę (pewnie z 70% zaglosuje na Nawrockiego, reszta Rafal albo nie pojda na II ture). Mamy wiec niecałe 40%. Muszą wiec znalezc 10% wsród niezdecydowanych i centrowych
  • Odpowiedz
@splinter96: @splinter96 Pis jest niedoszacowany w sondażach + ma bardziej zmotywowanych wyborców, frekwencja jak w parlamentarnych wg mnie już się nie powtórzy, a tym samym pis będzie doważany. Obecnie moje poglądy opierają się na wątłych podstawach metodologicznych, ale możecie sobie zapisać tego posta i zobaczymy po wyborach, jak dla mnie jeśli trzaskowski wygra to nie więcej jak 52 do 48.
  • Odpowiedz
Ewidentnie Nawrocki idzie w stronę radykalizacji

@splinter96: Zamordyzmu i autokracji, nazywajmy rzeczy po imieniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moim zdaniem będą sprzedawać nawrockiego jako "silnego" mocno konserwatywnego przywódce. Wydaje mi się że w ocenie pisiurów sprawy takie jak, aboracja, związki są nieistotne - a istotny jest strach przed putinem i wojną. I właśnie ta cała farsa z radykalnymi poglądami ma sprawić wrażenie jakoby nawrocki był osobą
  • Odpowiedz
Zastanawia mnie jaką strategię ma PIS

@splinter96: uwaga, strategie ma taką, żę liczą ze wygrają tymi swoimi żęlaznymi 30% + kilka procent od konfiarzy dojdzie (wiadomo, zeby wywrocic stolik xD) dlatego BARDZO WAZNE jest, zeby frekwencja w wyborach prezydenckich, zwlaszcza w drugiej turze, byla wysoka. pisowcy zaglosowac pojda na pewno, czy mlodym sie bedzie chcialo ruszyc dupe? zobaczymy.
  • Odpowiedz
@DeoLawson: Jakie 40 procent co ty bredzisz, i to jeszcze społeczeństwa a nie głosujących xdd. Wiesz że jeśli brać pod uwagę wszystkich uprawnionych do głosowania Polaków to w 2015 PiS zdobył samodzielną większość w Sejmie mając poparcie około 18,65 procent Polaków? Dla porównania rząd PO PSL w 2007 roku miał poparcie ok 26,58 procent Polaków a obecna szeroka koalicja 39,27 procent. PiS nie ma żadnego wielkiego poparcia społecznego po prostu
  • Odpowiedz
@pyszniarz: Nawrocki kreuje się na niezależnego i silnego a jednocześnie zmienia zadnie gdy tylko zażąda tego partia. Już dzisiaj pisał że jednak poparłby kompromis. No przecież on jest żałosny.
  • Odpowiedz