Aktywne Wpisy

BlackpillMonster +279
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

źródło: temp_file5831120007970139538
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file5831120007970139538
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Ostatnio dwóch kolegów prawie pobiło się u mnie w robocie. Jeden kupił kurnik inwestycyjny, wykończył i wrzuca na wynajem. Drugi zapytał czy nie boi się nierzetelnych najemców. Pierwszy odpowiedział, że robi wynajem okazjonalny i nie ma się czego obawiać, bo w razie wypowiedzenia po tygodniu przychodzi komornik i wywala pasożyta. Więc drugi na to, że to fikcja i osoba, która nawet notarialnie zobowiąże się do przyjęcia takiego eksmitowanego lokatora może w każdej chwili wycofać się z takiego oświadczenia i żadna siła nie zmusi jej do przyjęcia.
Oczywiście wyrosłem z udowadniania komuś, że nie ma racji, więc się nie wtrącałem, ale przezabawne jak ludzie dali sobie wmówić, że taka konstrukcja umowy daje im jakąkolwiek ochronę. A zyskuje na tym jedynie US, bo umowy są rejestrowane i notariusze, którzy celowo wprowadzają ludzi w błąd (moja notariuszka podpisuje dziesiątki tych umów, a w rozmowie ze mną sama się śmieje z tego tworu). Znacie jakieś przypadki, w których #najemokazjonalny uratował komuś dupę?
po pierwsze - funkcja odstraszająca potencjalnych naciągaczy,
po drugie - lepszy poziom bezpieczeństwa niż zwykłej umowy,
najważniejsze - rozsądnie wybierać najemców i żądać wysokiej kaucji. to też odsiewa biednych.
i to juz nawet spora konkurencja sie zrobila na tym rynku., kiedy to kosztoal 100zl miesiecznie, a teraz to sa oferty za pare stowke ale bezterminowo...
stety niestety nie moga sie doszukac, czy finalnie ktos skorzystal - czy juz samo info, ze podpiszemy umowy okazjonalna ale to wlasiciciel "daje adres i do zrozumiania, ze go nie wyrolujesz" sprawie ze ci co chca rolowac - wycofuja sie i szukaja "frajera"
@WezniePrzestrzeleCiKolano: Marzyciel... :) Jak pol roku to zajmie to dobrze.
Tez sie zgadzam, ze ten zapis jest g.. warty.
Ale sa firmy, ktore daje takie mieszkania za drobna oplata do aktu notarialnego i sam ciekaw jestem czy i jak to dziala :)
"część nierzetelnych najemców już wie, że mogą złożyć zażalenie na postanowienie sądu o nadaniu klauzuli wykonalności dla oświadczenia o poddaniu się egzekucji. Lokator ma też prawo złożyć wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego na czas rozpatrywania zażalenia. Jeżeli sąd przychyli się do zażalenia najemcy złożonego na podstawie art. 795 kodeksu postępowania cywilnego (KPC), to właściciel będzie musiał przygotować tradycyjny pozew o eksmisję. Podstawą do decyzji sądu może być argumentacja
Oczywiście to postępowanie egzekucyjne da się do pewnego stopnia torpedować i pewnie zupełnie realne jest wydłużenie go do około trzech-pięciu miesięcy (od momentu złożenia wniosku o klauzulę do przyznania pryczy numer siedem
Informacja, że lokator ma prawo do wnioskowania o zawieszenie postępowania egzekucyjnego, ma wartość poznawczą równoznaczną ze stwierdzeniem, że kredytobiorca ma prawo wnioskować do banku o umorzenie kredytu. No ma. Szanse na sukces
@Bram_pc: LAWINA plusów w ilości jednego plusa.
@PanKapibara Na dzień dobry to co piszesz - zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli, założę się, że wzory latają po internecie i cyk kilka miesięcy do roku lokator zyskuje. Do tego faktyczny stan, w którym lokator nie ma wskazanego mieszkania zastępczego jest przesłanką do uznania umowy
Czekaj, Twoim zdaniem zażalenie na klauzulę rozpoznaje się w pół roku?
Witam w prawdziwym życiu ¯_(ツ)_/¯
E: i gratuluję wygrzebania dwunastoletniej sprawy. Dowodzi, że Ikonowicz i spółka wstrzymali w Polsce eksmisje, już się ich nie robi, miały piękny pogrzeb.
Tyle w tym temacie Mireczku.
no siema!