Wpis z mikrobloga

Ejejej koledzy i koleżanki #druk3d
Mała ankieta, bo wkrótce wjedzie drukarka otwarta i szukam pomysłu/rady - jak sobie radzić z drukarką w domu?
Do tej pory drukowałem tylko PLA i było spoko (zapach, wietrzenie) ale po głowie zaczynają mi chodzić
- komora z szafy/szafki
- filtr hepa/węglowy
- wyciąg przez nawietrznik
I w sumie #ankieta do drugiego i trzeciego pomysłu
No i czy wyciąg przez nawietrznik ma sens - rozmiar otworu to pewnie 20x5cm albo jeszcze mniej a kanał bym musiał płaski zrobić więc nie wiem, czy to się uda
krytyk__wartosciujacy - Ejejej koledzy i koleżanki #druk3d
Mała ankieta, bo wkrótce w...

źródło: filtr-hepa-3d

Pobierz

Jak radzicie sobie z wentylacją/zapachem podczas drukowania

• Filtr 2.4% (1)
  • wyciąg 0% (0)
  • filtr i wyciąg 22.0% (9)
  • nic, musi śmierdzieć 51.2% (21)
  • nic, drukuję tylko nieśmierdzące pla 24.4% (10)

Oddanych głosów: 41

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krytyk__wartosciujacy: PLA nie śmierdzi więc nic ci nie potrzeba, a jeśli chcesz coś drukować z czegoś śmierdzącego jak ASA/ABS to i tak potrzebujesz komory bo musi być wysoka i stabilna temperatura w środku, więc robienie jakiś tam przewiewów okapem też bez sensu
  • Odpowiedz
@mapache: potwierdzam. Nowe drukarki z komorami mają od razu filtry więc nie powinno być aż tak czuć w pomieszczeniu. Póki nie drukujesz nic poza pla/petg/tpu to raczej nie będzie śmierdzieć. A przynajmniej nie jakoś drażniąco.
  • Odpowiedz
@Uaephean: @mapache komora podraża drukarkę x2 a nie mam nawet pomysłu ile tego asa/abs wyjdzie,więc celuję w otwartą a pomysł z szafą wynika z wewnętrznej cebuli.
I nie chodzi też o jakiś kosmiczny cug, tylko wietrzenie komory, bo bez filtra to po otwarciu komory cały syf i tak wywieje do pokoju.
Dzięki za protipy
  • Odpowiedz
@krytyk__wartosciujacy: U mnie to wygląda w następujący sposób:

-komora z szafki z ikei (dość spory jednostkowy koszt jak na hobbystyczne drukowanie, ale się zafiksowałem jak zobaczyłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)):
https://www.youtube.com/watch?v=v8Wc0Oon-8A
proponowane przez gościa drzwiczki z szybą nie są kompatybilne z tą obudową, ale to w miarę szybki fix z wiertełkiem
kiedyś miałem komorę z ikea lack, sprawdzała się dobrze przez 2 lata, ale przy przeprowadzce
  • Odpowiedz
@krytyk__wartosciujacy: to nie jest kwestia śmierdzenia tylko fakt, że zwyczajnie inne materiały są toksyczne.

Jak chcesz zrobić zamkniętą komorę to hepa + filtr węglowy i po za komorą filtr powietrza do wietrzenia pokoju. No i na czas druku nie przebywaj w pomieszczeniu (zresztą przy druku z abs pewnie i tak byś nie dał rady nawet).
K.....3 - @krytyk__wartosciujacy: to nie jest kwestia śmierdzenia tylko fakt, że zwyc...
  • Odpowiedz