Wpis z mikrobloga

#kredyt #banki #pekao

Mirki, chce nadpłacić kredyt i się zastanawiam czy dobrze rozumuję. Powiedzmy, że zostalo mi 500k kredytu. Więc przy moim oprocentowaniu 7,66% odesetk jest 767841,15 zł. Jeżeli nadpłacę 50k to zostanie 691319,63 zł odsetek. Z tego wynika, że około 76k odsetek nie będę musiał dodakowo spłaić. Zgadza się?

Jeżeli do tego dodam opłatę za nadpłatę w pierwszych 3 latach kredytu (3% od kwoty nadpłaty pekao) - 1500zł to i tak chyba jestem 74,5k na plusie? Dobrze to liczę?

Mówię tutaj o niższej racie. Przy skróceniu okresu kredytowania niby wychodzi 300k oszczednosci na odsetkach.

Liczę tutaj: https://blogkredytowy.pl/nasze-kalkulatory/kalkulator-nadplaty/
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zgadza się?

@kurazjajami: Nie do końca.

Odsetki to zarobek banku za korzystanie z kapitału pożyczonego od banku. Można to porównać do opłaty za wynajem kapitału od banku. Odsetki nie są naliczone z góry. Naliczane są na bieżąco, codziennie i płatne raz w miesiącu. Wtedy się zerują i są naliczane od początku, ale na podstawie innego salda (bo w racie spłacono również część kapitału). Wysokość odsetek w danym miesiącu zależy tylko
  • Odpowiedz
@marcpol: Czyli jeżeli 3% od nadpłaty pobierane jest przez 3 lata, to opłaca się przez pierwsze 2.5 roku nadpłacać. dobrze zrozumiałem?

@kurazjajami: Tak, przez ostatnie pół roku (mniej więcej) lepiej poczekać, środki umieścić na przykład na lokacie i nadpłacić po upływie okresu pobierania prowizji za nadpłaty.
  • Odpowiedz