Wpis z mikrobloga

#irlandia to jest kraj mem. Szkoła ponadpodstawowa zamknięta, drugi dzien z rzedu z powodu temperatury -2°C. I tak to wygląda każdego roku tutaj, podczas trwającej w tym kraju zimy....ktora trwa mniej wiecej 5 dni w roku. Jescze jestem w stanie zrozumieć, że pozamykali szkoły w Cork, Limerick, czy Kerry, gdzie d------o śniegu, odcięło prąd i wodę...ale u mnie śniegu zero i temperatura w granicach 0°
#emigracja
#zagranico
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@perfectt: Niekoniecznie...jak ktoś ma dziecko, poniżej 13lat to wedle Irlandzkiego prawodawstwa nie ma prawa zostawić go beż opieki w domu...wiadomo, ze to przepis martwy, bo nawet dziecko 12 letnie sobie bez opieki, samo w domu pare godzin poradzi. Ale jak ktos ma dziecko poniżej 10, czy 8 lat, to już ma problem...a podstawówki to zamykają z większą częstotliwością w takich wypadkach, niż ponadpodstawowe ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: Co. Limerick. Śnieg napadał, nie sypane, nie zgarnięte solidnie. Zamarzło. Próba jazdy niską osobówką to szarpanie podwozia(!) bryłami lodu. Nie mają solidnej infrastruktury do usuwania skutków takiej ilości śniegu, szczególnie zamarzającego. U mnie szklarnia i shed się częściowo zawaliły - pewnie wymusi remont w przyszłym roku. A miało być później, bo są ważniejsze elementy.
  • Odpowiedz
@bialy100k: To ze na południu jest grubo, to wiem, ale North-West beż wiekszych utrudnień. Byłem dzisiaj w Mayo, to praktycznie śniegu w ogole nie ma, jedynie szron na drzewach. Wczoraj w Donegal, temperatura 2-3° powyzej zera. U mnie rano było-2, ale już przed południem 3 na plusie. Teraz -2, ale śniegu nie ma, a szkoły dziś i jutro zamknięte
  • Odpowiedz
poniżej 13lat to wedle Irlandzkiego prawodawstwa nie ma prawa zostawić go beż opieki w domu

@mirek_wyklety: Gdzie masz takie prawo w Irlandii? Chyba, że chodzi o północną?

U mnie szklarnia i shed się częściowo zawaliły - pewnie wymusi remont w przyszłym roku.

@bialy100k: Mam nadzieję, że szkody nie są dużo.
  • Odpowiedz
@wrzesien: Shed - belka i 20 minut roboty. Z tym nie ma problemu. Drugie - raczej duuuuża robota. Konstrukcja - typowa Irlandzka składanka ze wszystkiego i ze 30 lat. Konieczna niemal zupełna odbudowa, to już się prosiło od paru lat. Dach garażu był ważniejszy :/ Ale bez strat w ludziach i jakichś konkretnych rzeczach jak na razie - i to się liczy. Graciarnia, stare butelki, zapasowe listwy, jakieś kółka, rurki
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: a w Dublinie śnieg to tylko widzę na zboczach gór. Chłopaki z firmy to nawet nie planują pracować, temperatura to -3 do 3 według termometru w cieniu.
We wtorek luas wysiadł przez temperaturę tamując 4 kolejne.
  • Odpowiedz