Wpis z mikrobloga

Witam ekspertów, sprawiłem sobie kostkę 30l. Trochę poczytałem w internecie, wpakowałem korzeń, kamienie, jakieś dwie rośliny. Po nalaniu wody użyłem jakiegoś preparatu do uzdatniania zgodnie z instrukcją. Od tygodnia codziennie dodaje bakterie, woda się filtruje (filtr trochę za duży xd), temperatura stała ok. 27 stopni. Z racji, że to mój debiut w akwarystyce, mam kilka pytań.

1. Jak długo powinienem świecić lampą (Aqauel LED 5W)
2. Czy oprócz filtra, powinien kupić jeszcze napowietrzacz?
3. Jaki sprzęt powinienem jeszcze kupić?Mam tylko dodatkowe filtry, termometr, siatkę do łapania ryb.
4. Kiedy będzie można wpuścić rybki oraz jakie polecacie na początek?

#akwarystyka #akwarium #pytanie
Spawixon - Witam ekspertów, sprawiłem sobie kostkę 30l. Trochę poczytałem w interneci...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Spawixon wpusc tam cokolwiek żeby bakterie się miały czym zywic. Siatka, nożyczki, odmulacz ewentualnie, penseta nie koniecznie, ale zależy jak kto lubi sadzic rośliny. Testy, opinie są podzielone, nie robiłem nigdy oprócz pH i wszystko bangla.
  • Odpowiedz
@Spawixon na start dobrze jest wrzucać szczyptę pokarmu, a z droższych opcji masz akwarystyczną chemię do startu akwariów zawierająca bakterie i pożywkę. Można też zastosować źródło amoniaku w postaci ludzkiego moczu :)

Nie ma co męczyć żywych organizmów szkodliwymi związkami.
  • Odpowiedz
@Spawixon: nie wiem :d. Ja zacząłem od 100 litrów i po 3 miesiącach kupiłem kolejny, ale 30l. Przed tymi 100 kupiłem jeszcze 54l, ale stoi tak jak go do domu przyniosłem. Ciężko mi sie wypowiedzieć, bo to moje pierwsze akwaria i jedyne co moge powiedzieć, że łatwiej zapanować nad większym zbiornikiem
  • Odpowiedz
  • 1
@wsxazx Powiem szczerze, że zajebiście, mało syfu, duży filtr robi swoje. Wody nie wymieniam bo codziennie paruje mi ok. 1.5l, dolewam tylko XD Testy robię co 3 dni i wszystko dobrze. Sam jestem w szoku. A Ty coś hodujesz?
  • Odpowiedz