Wpis z mikrobloga

Mam pytanie. Znacie jakiś kurs/serie filmów/how to/etc co pokaże mi jak, w czym, w jaki sposób zacząć przygodę z teksturowaniem? Bawię się od pewnego czasu w #blender modeluję sobie, ale cóż to model bez tekstury? A bazowe kolorki w blenderze to porażka.

Mam pirata #substancepainter , coś jeszcze ciekawego może być? Warto się kritą interesować?
Tak to mam absolutnie 0 doświadczenia w rysowaniu, malowaniu, wręcz mam do tego awersję.

Celuję w modele do gier, tak więc. Znacie coś wartego uwagi? Na youtubie mnóstwo poradników, ale ja lubię zawsze mieć rekomendację od anonów z wykopa.
#pytanie #grafikakomputerowa #grafika3d #pomocy #blender

Retiarius_oma - Mam pytanie. Znacie jakiś kurs/serie filmów/how to/etc co pokaże mi j...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Retiarius_oma: ale lowpoly? pixelart? realistycznie?

mozesz o--------c presetami w painterze i tyle, ale to na kilometr bedzie widac :)

natomiast dobre efekty wymagają pewnych umiejętności co z awersją do malowania/rysowania sie nie spina. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Retiarius_oma: zobacz sobie najpierw jakies filmiki jak maluja se po prostu tekstury w fotoszopie, zeby zrozumiec z tekstura to jest po prostu obrazek 2d. https://youtu.be/fWS35BLWUqE?si=OyU4E1sjrSn24lOt

no i jak se zrozumiesz ze to jest namalowane, to se mozesz albo malowac, albo usiasc na kolejne dziesiąt godzin do substance designera i zaczac robic teksturyki, zeby zbudowac atlasy czy cos.

https://youtu.be/TAwTNnxlvRM?si=7BtyIODNzh14JP7r
tutaj jest cala playlista chyba w tym filmiku, w ktorym robia kilka basic materialow
einz - @Retiarius_oma: zobacz sobie najpierw jakies filmiki jak maluja se po prostu t...
  • Odpowiedz
No nie wiem. Nody w blenderze mnie strasznie wkurzają ale próbuje je ogarnąć bo nie chce przerzucać modelu pomiędzy programami (np do substanceta)

Mamy podobnie o też nie znoszę malować. Używam jedynie textur pbr plus faktycznie próbuje się uczyć malowac w bledzie.

Ale brak jakiegoś sensownego tutoriala
  • Odpowiedz