✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jeśli moją odpowiedzią na pozew jest całkowite uznanie powództwa - czy muszę do tego pisać uzasadnienie, dlaczego uznaję, czy wystarczy samo hasło "uznanie w całości"?
✨️ Autor wpisu (OP): @Adams_GA: Tutaj będzie sytuacja uznania pozwu przy pierwszej czynności procesowej. I właśnie nie wiem, czy wystarczy samo uznanie, żeby nie płacić kosztów sądowych, czy trzeba to jeszcze uzasadniać? Czy jako strona przegrana najpierw koszty będą po mojej stronie i będę musiał się odwoływać, czy automatycznie jest to ściągane od str.
@mirko_anonim: powinieneś wnieść o odpowiednie rozstrzygnięcie o kosztach, czyli zasądzenie kosztów od niego na Ciebie z uwagi na to że nie dałeś powodu do wytoczenia pozwu. Natomiast to i tak jest chyba nieprocesowe, więc sąd najpewniej stwierdzi, że każdy ponosi koszty w zakresie dotychczas poniesionym i nikogo nie będzie obciążał
Jeśli moją odpowiedzią na pozew jest całkowite uznanie powództwa - czy muszę do tego pisać uzasadnienie, dlaczego uznaję, czy wystarczy samo hasło "uznanie w całości"?
#prawo #sady #sad #prawnik #radcaprawny
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
Czy jako strona przegrana najpierw koszty będą po mojej stronie i będę musiał się odwoływać, czy automatycznie jest to ściągane od str.