Wpis z mikrobloga

Czemu ludzie tak pchają się w aneksy kuchenne w salonie? xd Jedyny, JEDYNY plus to zyskujemy ze 3 metry na ściance działowej, ale poza tym to same minusy. Zapachy z kuchni lecą ci do pokoju, gdzie chcesz poleżeć, w przypadku par / kilku osób dochodzi hałas, po gotowaniu zostaje ci syf w kuchni, widoczny kompletnie z salonu, jakby, nie rozumiem co ludzie w tym widzą, kuchnia tylko oddzielnie

#mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iErdo: Bo to trik deweloperów żeby mieszkanie dwupokojowe opychać jako trzypokojowe itd. a głupie ludzie się jeszcze cieszą. Ja też nie wiem jak gotować tu jakieś flaki czy bigos jak nawet przy najsprawniejszej wentylacji i pochłaniaczu j---e ci potem wersalka kapustą. A tak zamykasz drzwi od kuchni, gotujesz przy otwartym oknie, zapachy zostają w kuchni i elo.
  • Odpowiedz
@iErdo: Wbrew pozorom nie pchają się w aneksy w salonie, tylko w 2019 zlikwidowano normy, które kazały tak budować, aby była albo osobna kuchnia, albo jak aneks to tam musiało być okno itd. Deweloperka jednak wylobbowała i np. okno jest "zastępowane" wyciągiem mechanicznym. Na starych normach nawet jak był aneks to on musiał być tak zrobiony, że to miało sens.
  • Odpowiedz
  • 1
@rav2: no wiadomo, na ich korzyść, dobroduszny deweloper daje Ci bonusowo pokój, jak kiedyś Caprio 1 litr w tym 33% gratis, ale cholera wie gdzie ten gratis XD W ogóle nie znajdę niestety, ale spotkałem patusów deweloperskich, co oznaczają balkon jako osobny pokój
  • Odpowiedz
@mickpl: W 2019 roku mieszkałem w mieszkaniu gdzie aneks nie miał okna (a był w salonie), więc albo te normy weszły wcześniej, albo ktoś to zrobił niezgodnie z normami.
@iErdo: A nawet nie mów. Nie jestem w stanie policzyć tego typu ofert przez które się przekopałem szukając własnego M.
  • Odpowiedz
@rav2: Przeróbka właściciela. Jak odbierzesz mieszkanie to sobie możesz zrobić kuchnię w wc. Ale jak ktoś trzyma się koncepcji architekta to aneks będziesz miał tak ulokowany, że bez problemu wydzielisz go ścianką i zrobisz osobną kuchnię. Tzn. jeśli chodzi o normy do 2019 roku, bo potem już jest wolna amerykanka.
  • Odpowiedz
@iErdo: jest zajebiście, siedzę razem z różową w pokoju razem jak ktoś coś gotuje, a że oboje lubimy gotować i spędzać czas ze sobą to takie rozwiązanie jest super. I nikomu nie przeszkadza że druga osoba gotuje czy coś XDD Dzieci jeszcze nie mamy ale jak będziemy mieć to to pozwoli mieć je na oku.

Od zapachów jest dobry wyciąg, syf w kuchni? Panie, żyjemy w XXI wieku, ludzi nie
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek: Przy najlepszym wyciągu spróbuj gotowac tak żeby nie pachniało np. kapustą w dużym pokoju jak oglądasz sobie telewizję :D A tak zamkniesz zapachy w kuchni i elo. Aneks dobry dla kogoś kto jedyne co gotuje to wodę na herbatę. Albo weź lep jakieś pierogi czy coś, zaraz cały pokój w mące usyfiony.
  • Odpowiedz
@mickpl: Możliwe, ale ciężko mi to sobie wyobrazić. Bo zarówno łazienka jak i kuchnia były daleko od okien (łazienka na ścianie sąsiadującej z szybem windowym), a kuchnia z korytarzem wspólnym budynku.
Rysunek podlądowy. Okna po prawej stronie, drzwi po lewej. Wymiary niezachowane.
rav2 - @mickpl: Możliwe, ale ciężko mi to sobie wyobrazić. Bo zarówno łazienka jak i ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@rav2: Okna na jedną stronę świata to już największy redflag w mieszkaniu dla mnie bo nie ma jak zrobić przeciągu. Nawet za PRL budowano tak żeby było na dwie strony, i co lepsze salon na południe a kuchnia na północ! Wtedy to architekci umieli zaprojektować...
  • Odpowiedz
ciężko mi to sobie wyobrazić

@rav2: To poczytaj stare normy. Ale możesz wykopać tekst tego gościa z kanału Good Idea, który napisał o tym spory wpis na blogu.
  • Odpowiedz
  • 203
@wredny_bombelek Nie ma wad. Ja się zgadzam, otwarta kuchnia z salonem to najlepsze rozwiązanie. Miałem porównanie i teraz nie zdecydowałbym się na nic innego. Jak komuś coś śmierdzi to po prostu tego nie gotuje, nie rozumiem tego argumentu w ogóle, a poza tym są wyciągi, są okna, można pokój przewietrzyć. A jak masz gości to w ogóle wygryw totalny. Nie jest odizolowany od głównej imprezy, jak się gotuje obiad to tak
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: To było wynajmowane mieszkanie i wtedy zależało mi na bliskości do roboty. Zrezygnowałem z niego jak tylko nadszedł covid
@Mekeos: Takie coś można osiągnąć poprzez duże drzwi przesuwne pomiędzy kuchnią a pokojem.

• Odpowiedz
@iErdo:

Zapachy z kuchni lecą ci do pokoju

w czym problem? To ladne zapachy przeciez, co wy gotujecie, stare zoladki drobiowe ze wam przeszkadza? :D

po gotowaniu zostaje ci syf w kuchni, widoczny kompletnie z salonu

Dla mnie spoko, motywacja do sprzatania ( ͡° ͜ʖ ͡°) sie ogarnia po jedzeniu jak jeszcze nie zaschniete i spokoj
  • Odpowiedz