Czemu ludzie tak pchają się w aneksy kuchenne w salonie? xd Jedyny, JEDYNY plus to zyskujemy ze 3 metry na ściance działowej, ale poza tym to same minusy. Zapachy z kuchni lecą ci do pokoju, gdzie chcesz poleżeć, w przypadku par / kilku osób dochodzi hałas, po gotowaniu zostaje ci syf w kuchni, widoczny kompletnie z salonu, jakby, nie rozumiem co ludzie w tym widzą, kuchnia tylko oddzielnie
@iErdo: Bo to trik deweloperów żeby mieszkanie dwupokojowe opychać jako trzypokojowe itd. a głupie ludzie się jeszcze cieszą. Ja też nie wiem jak gotować tu jakieś flaki czy bigos jak nawet przy najsprawniejszej wentylacji i pochłaniaczu j---e ci potem wersalka kapustą. A tak zamykasz drzwi od kuchni, gotujesz przy otwartym oknie, zapachy zostają w kuchni i elo.
@iErdo: Wbrew pozorom nie pchają się w aneksy w salonie, tylko w 2019 zlikwidowano normy, które kazały tak budować, aby była albo osobna kuchnia, albo jak aneks to tam musiało być okno itd. Deweloperka jednak wylobbowała i np. okno jest "zastępowane" wyciągiem mechanicznym. Na starych normach nawet jak był aneks to on musiał być tak zrobiony, że to miało sens.
@rav2: no wiadomo, na ich korzyść, dobroduszny deweloper daje Ci bonusowo pokój, jak kiedyś Caprio 1 litr w tym 33% gratis, ale cholera wie gdzie ten gratis XD W ogóle nie znajdę niestety, ale spotkałem patusów deweloperskich, co oznaczają balkon jako osobny pokój
@mickpl: W 2019 roku mieszkałem w mieszkaniu gdzie aneks nie miał okna (a był w salonie), więc albo te normy weszły wcześniej, albo ktoś to zrobił niezgodnie z normami. @iErdo: A nawet nie mów. Nie jestem w stanie policzyć tego typu ofert przez które się przekopałem szukając własnego M.
@rav2: Przeróbka właściciela. Jak odbierzesz mieszkanie to sobie możesz zrobić kuchnię w wc. Ale jak ktoś trzyma się koncepcji architekta to aneks będziesz miał tak ulokowany, że bez problemu wydzielisz go ścianką i zrobisz osobną kuchnię. Tzn. jeśli chodzi o normy do 2019 roku, bo potem już jest wolna amerykanka.
@wredny_bombelek: Przy najlepszym wyciągu spróbuj gotowac tak żeby nie pachniało np. kapustą w dużym pokoju jak oglądasz sobie telewizję :D A tak zamkniesz zapachy w kuchni i elo. Aneks dobry dla kogoś kto jedyne co gotuje to wodę na herbatę. Albo weź lep jakieś pierogi czy coś, zaraz cały pokój w mące usyfiony.
@mickpl: Możliwe, ale ciężko mi to sobie wyobrazić. Bo zarówno łazienka jak i kuchnia były daleko od okien (łazienka na ścianie sąsiadującej z szybem windowym), a kuchnia z korytarzem wspólnym budynku. Rysunek podlądowy. Okna po prawej stronie, drzwi po lewej. Wymiary niezachowane.
@rav2: Okna na jedną stronę świata to już największy redflag w mieszkaniu dla mnie bo nie ma jak zrobić przeciągu. Nawet za PRL budowano tak żeby było na dwie strony, i co lepsze salon na południe a kuchnia na północ! Wtedy to architekci umieli zaprojektować...
@Tagliacozzo: Moja babcia jak gotuje a mieszka w bloku to zamyka drzwi do kuchhni i otwiera tam okno na oścież i jest gicior. Nic nie j---e w dużym pokoju.
@wredny_bombelek Nie ma wad. Ja się zgadzam, otwarta kuchnia z salonem to najlepsze rozwiązanie. Miałem porównanie i teraz nie zdecydowałbym się na nic innego. Jak komuś coś śmierdzi to po prostu tego nie gotuje, nie rozumiem tego argumentu w ogóle, a poza tym są wyciągi, są okna, można pokój przewietrzyć. A jak masz gości to w ogóle wygryw totalny. Nie jest odizolowany od głównej imprezy, jak się gotuje obiad to tak
@MarianoaItaliano: To było wynajmowane mieszkanie i wtedy zależało mi na bliskości do roboty. Zrezygnowałem z niego jak tylko nadszedł covid @Mekeos: Takie coś można osiągnąć poprzez duże drzwi przesuwne pomiędzy kuchnią a pokojem.
#mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
@iErdo: A nawet nie mów. Nie jestem w stanie policzyć tego typu ofert przez które się przekopałem szukając własnego M.
Rysunek podlądowy. Okna po prawej stronie, drzwi po lewej. Wymiary niezachowane.
źródło: obraz
Pobierz@rav2: To poczytaj stare normy. Ale możesz wykopać tekst tego gościa z kanału Good Idea, który napisał o tym spory wpis na blogu.
@iErdo: bo mieszkania z oddzielną kuchnią obecnie nie istnieją? zrobienie kuchni w salonie jest też po prostu dużo tańsze.
@Mekeos: Takie coś można osiągnąć poprzez duże drzwi przesuwne pomiędzy kuchnią a pokojem.
większy salon
Problemy fanów gotowania bigosu
w czym problem? To ladne zapachy przeciez, co wy gotujecie, stare zoladki drobiowe ze wam przeszkadza? :D
Dla mnie spoko, motywacja do sprzatania ( ͡° ͜ʖ ͡°) sie ogarnia po jedzeniu jak jeszcze nie zaschniete i spokoj