Wpis z mikrobloga

Czeka mnie leczenie reendodontyczne. Endodonta zawalił sprawę, bo na RTG widać zakażenie. Zastanawiam się, czy mogę reklamować taką usługę, np. najpierw sprawdzić u kolejnego endodonty, czy jest jakieś ubezpieczenie, czy po prostu po kolejnym nieudanym zabiegu powołać się na kodeks cywilny i iść do sądu. Wcześniejsze leczenie kanałowe kosztowało mnie 1000 zł, teraz chcą ode mnie 2000-2500 zł, więc wolałbym dokładnie sprawdzić, jakie mam prawa, jak kolejny #lekarz100k zrobi robotę na o-------l.

#stomatologia #prawo
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@santander Możesz iść do sądu albo zgłosić się do gabinetu. Lekarze są ubezpieczeni, więc jeśli biegły stwierdzi że lekarz popełnił błąd to przysługuje ci odszkodowanie.
Tylko musisz pamiętać, że powikłanie to nie błąd
  • Odpowiedz
@santander: musiałbyś udowodnić, że coś zrobiono nie tak. To nie jest zakup roweru, że jak coś nie działa, to reklamujesz. Żadna procedura medyczna nie jest w 100% bezpieczna i pewna. Sam brak oczekiwanego rezultatu czy powikłania nie oznacza, że lekarz (jego pracodawca, ubezpieczyciel) odpowiada.
  • Odpowiedz
@santander: z czystej ciekawości - udało Ci się tu coś zdziałać?
z mojego doświadczenia lekarze mają bardzo wysokie poczucie solidarności zawodowej, tzn. znalezienie kogoś kto zaświadczy przeciwko "koledze po fachu" to wyzwanie
  • Odpowiedz