Wpis z mikrobloga

Obejrzałem z ciekawości kilka godzin poradników do HoI IV przez kilka dni przed snem i nadal nie jestem w stanie ruszyć tej gry xD Cały czas wydaje mi się zbyt skomplikowana ale w taki nieprzjemny, męczący sposób.

Lubię skomplikowane strategiczne gry, szczególnie city buildery typu anno czy civke, tak samo lubię strategie typu HoI ale ta gra mnie odpycha i tego nie rozumiem. Wydaje mi się, że poszli w złym kierunku skoro taki maniak tego typu gier jak ja ma problem zacząć w to grać xD

Jeszcze się zastanawiam nad spróbowaniem EU IV ale boję się, że będzie to samo.

#hoi4 #paradox #europauniversalis
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Murasame: Nie nazwałbym Civkę skomplikowaną grą, pod kątem interfejsu bliżej jej do gry mobilnej. Wydaje mi się że to właśnie kwestia UI i UX. Ja miałem troche podobnie z Imperatorem - tzn wiem że ta gra by mi się spodobała ale po godzinie byłem zmęczony rozkminianiem co mogę robić na jakim ekranie.
  • Odpowiedz
  • 0
@szachrai:

Nie nazwałbym Civkę skomplikowaną grą

Nie jest skomplikowana, źle to ująłem, bardziej chciałem dać przykład strategii. Może bardziej powinnem dać przykład Factorio ale ta gra jest o tyle genialna, że możesz się bawić przy niej zarówno jako świeżak budując małe i proste fabryki i tak samo możesz w to grać potem jako uzależniony gracz z kalkulatorem i excelem na drugim
  • Odpowiedz
@Murasame: Jak ogólnie odrzucają cię gry paradoxu to spróbuj Crusader Kings III, tamto UI jest dużo bardziej przystępne i można świetnie się bawić już na pierwszym playthrough podejmując losowe akcje
  • Odpowiedz
  • 0
@szachrai:

Jak ogólnie odrzucają cię gry paradoxu

Właśnie dziwi mnie to o tyle, że ja spędziłem jakieś kosmicznie chore ilości godzin w EU II i HoI II. Dlatego myśłałem, że w te najnowsze części zwyczajnie od razu wsiąknę.
  • Odpowiedz
@Murasame: hoi 4 na premierze był bardzo prosty. Obecnie jest to już całkiem rozbudowana gierka, ale chyba wciąż dużo prostsza do ogarnięcia od takiego hoia 3 (nie wiem jak z hoi 2)
  • Odpowiedz
@szachrai: o to ciekawa opinia. dużo grałem w EU iv, hoi 4, vicky 2/3 i każdą opanowałem w zadowalającym stopniu, a do CKIII nigdy się nie przekonałem - wydawało mi się zbyt skomplikowane :P
  • Odpowiedz
@michelney: No nie wiem, wiadomo każdy odbiera to inaczej ale według mnie nowy UI CK jest całkiem przystępny i dobrze wyjaśnia co się stanie jak klikne jakąś ikonkę
  • Odpowiedz
@Murasame: od d--y strony zaczynasz, poradniki do gier paradoxu oglada się jeżeli chcesz kosić w multiplayer żywych.
Hoi4 ma trochę mechanik, ale wszystkie są... płytkie XD Żeby się nauczyć wystarczy poświęcić czasu, pograj sobie bez parcia a załapiesz szybko
  • Odpowiedz