Wpis z mikrobloga

Mirki przychodzę z takim pytaniem.
W styczniu zeszłego roku wpadłem w poślizg, uderzyłem felgą w krawężnik, zgłosiłem z AC, zabrali, naprawili, oddali i wszystko okej. W międzyczasie wykupiłem samochód z leasingu, zrobiłem normalny przegląd okresowy i szczęśliwie sobie jeździłem. Teraz postanowiłem jednak sprzedać samochód i trochę się zagłębiam w historie itp, żeby też o wszystkim móc opowiedzieć ewentualnemu kupującemu.
No i okazuje się, że ta szkoda ze stycznia 2024 jest wpisana na https://historiapojazdu.gov.pl/ jako szkoda istotna. Zacząłem sobie szukać jaki to rodzaj szkody, kiedy taki wpis się pojawia i dotarłem do 1 niepokojącego fragmentu. Że po takiej szkodzie powinienem przeprowadzić dodatkowe badanie techniczne samochodu. A tego oczywiście nie zrobiłem, bo o tym nie wiedziałem, a w ASO mi nie powiedzieli. Oczywiście rozumiem, że nieznajomość prawa szkodzi i nie zwalnia z jego przestrzegania, ale dochodzimy tutaj do 2 pytań jakie mam:
1. jak to faktycznie jest z tym dodatkowym przeglądem po szkodzie istotnej?
2. co teraz z tym powinienem zrobić? Iść na dodatkowe badanie?

#historiapojazdu #kiciochpyta #samochody #kupnosamochodu #motoryzacja
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TruInformatyk: Dziwna sprawa. Ja bym to wyjaśniał z likwidatorem tamtej sprawy. Jeśli rozwaliłeś felgę i np pogiąłeś zawieszenie to trzeba jechać na jego regulację, ale w tym nie ma nic istotnego.
  • Odpowiedz