Wpis z mikrobloga

Piszę to jako ciekawostkę dla wszystkich ludzików +35lvl. W grudniu 2023 mierzyłem poziom teścia w surowicy w wieku 38 lat, nie ćwiczyłem siłowo, wynik 14,79 nmol/l, wczoraj odebrałem świeże wyniki po 5 miesiącach pracy z ciężarami wynik 22,78 nmol/l. Ogólnie starań się bardziej higienicznie żyć, i wynik pokazuje, że warto. Pozdrawiam staruszków.

#mikrokoksy #silownia
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haakenn: odczuwałeś w jakiś sposób to, że testosteron był na niższym poziomie (bo w widełkach normy się łapałeś spokojnie)? Albo widzisz jakąś wyraźną poprawę aktualnie (z drugiej strony może wynikać z poprawy stylu życia, a nie z tego, że ta poprawa wpłynęła na wzrost teścia, co przełożyło się na jakość).
Co poza dodaniem treningu siłowego zmieniłeś? Bardziej higieniczne życie mówi raczej niewiele :)
  • Odpowiedz
@haakenn
Robisz ciężkie siady i ciągi? Po tym najlepiej czuć, że testosteron rośnie.

Tylko że technicznie to jedne z trudniejszych ćwiczeń.

Do siadu sie musiasz dobrze rozciągnąć - achilles, staw biodrowy. Polecam goblin squad i jakies rozciaganie na panewke biodrową - szczegolnie w tym
  • Odpowiedz
@haakenn: Musze znowu zrobic badania. Robiłem je gdy nie ćwiczyłem oraz byłem zabiedzony, jadłem absurdalnie mało. Teraz będzie już lekko ponad rok ustrukturyzowanego programu i regularnego żywienia sie, więc ciekawe jak u mnie to wpłynęło xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Zoriuszka: nie żałuj jedzenia, ja wale 3000 kcal dziennie a i tak mam wrażenie, że mało!

@Sarza01 robię siady, uwielbiam wiosłowanie, martwego ciągu bardzo nie lubię, bo ciężko mi ogarnąć dobrą technikę.
  • Odpowiedz
  • 1
@MamMalegoSiurka: problem jest taki, że jak tylko zjem jakieś węgle, to łapie mnie wilczy głód, a później ostry zjazd energetyczny, oko się przymyka. Badałem się pod kątem cukrzycy czy insulinowych tematów i wyszły negatywne, wiec poszedlem w tłuszcze.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz mylisz przyczynę ze skutkiem. Skutkiem poprawy jakości życia i zadbania o higienę życia będzie podwyższenie poziomu testosteronu a nie na skutek podwyższenia poziomu testosteronu bedzoesz miał super zycie. Skup się na poprawie wszystkich aspektów swojego życia a nie podbiciu poziomu testosteronu.

@haakenn a jak to co piszesz i Twoje obawy o wilczym głodzie mają się do planów zwiększenia ilości spożywanych warzyw, które są głównie weglowodanami?
Zwiększ ilość węglowodanów, ale
  • Odpowiedz
@MamMalegoSiurka

Skup się na poprawie wszystkich aspektów swojego życia a nie podbiciu poziomu testosteronu.

Równie dobrze można rozwijać się w innych kierunkach niż siłownia. Myślałem, że dzięki podwyżce testosteronu ma się świetne życie
  • Odpowiedz