Wpis z mikrobloga

Cześć, kupiłem MacBook'a w wersji z 256 Gb (Air M3) i chciałbym na dysku laptopa mieć głównie system i aplikacje, a wszelkie dane trzymać na dysku zewnętrznym. Jako fotograf będę miał terabajty zdjęć, które również chciałbym obrabiać bezpośrednio z zewnętrznego SSD podłączonego praktycznie na stałe do Maca.
No i tutaj pytanie jak to zrobić, żeby działało to najszybciej i najsprawniej. Najbardziej popularna opcje to dysk zewnętrzny SSD przez USB-C w standardzie 3.2 z prędkością zapisu/odczytu na poziomie 600-1000 MB/s.
Rozumiem, że żeby przesyłać dane szybciej niż 10 Gb/s (1280 MB/s) musiałbym skorzystać z Thunderbolt 4 zamiast USB 3.2 i wtedy teoretycznie mam do 40 Gb/s (5120 MB/s)?
Widzę, że oferta "gotowych" dysków zewnętrznych z Thunderbolt 4 jest bardzo znikoma - czy mógłbym kupić taką obudowę (https://allegro.pl/oferta/unitek-s1226a-obudowa-dysku-m-2-ssd-pcie-nvme-40gbps-usb4-thunderbolt-3-4-14848443047) i do tego dysk SSD oferujący te 5000 MB/s i być w stanie osiągać takie prędkości przy pracy czy to gra niewarta świeczki? Do archiwizacji danych czy nawet do przesyłu zdjęć przy imporcie raczej niewarta, ale jeśli na tym zewnętrznym dysku będzie wykonywana cała praca z obróbką to może warto dopłacić?

#apple #macbook #komputery #laptopy #dyski #elektronika
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@thority: Odpada, bo dysk ma służyć nie tylko stacjonarnie. Stacjonarnie będzie back-up na jakimś HDD, ale na dysku SSD będę pracował również poza domem.
  • Odpowiedz
@PC08: I pamiętaj że tam jest inny system plików jak przesiadasz się z windowsa, można się bardzo zaskoczyć jak się ma sporo danych na starszych dyskach używanych z windowsem.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Kruszyn99: Oferta dobra, ale zależy mi na możliwie najwyższej prędkości :P

@mdc: Dzięki, zamawiam!
Będę jeszcze wdzięczny za doradzenie tego "dobrego" dysku :P Na tę chwilę wystarczy mi 2 TB, bo muszę jeszcze dokupić dysk na back-up, więc 4 TB będą nieco poza budżetem.
Na co konkretnie zwrócić uwagę przy wyborze dysku?
Prędkości rozumiem, że nie będzie różnicy powyżej tych 3000 MB/s, bo przepustowość obudowy
  • Odpowiedz
  • 1
@PC08: Odebrałem dzisiaj tą obudowę - na crucialu m3 mam transfery kiepskie (koło 600) na innym WD 1tb mam po 2300 r/w. Także poczytaj komentarze na amazonie bo różne dyski mogą różnie pracować. na amazon.pl jest spoko oferta na samsunga 990 evo.
  • Odpowiedz