Wpis z mikrobloga

Co potrzeba żeby samemu ogarniać serwis #narty #diy ?
Mam w domu 4 pary i chyba chce to ogarniać sam, żeby zaoszczędzić, mam garaż więc będzie będzie.
Czy zwykłe żelazko daje radę czy kupować profesjonalne do nart? Na allegro widzę TOKO.
Jakieś rady w temacie?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

krawędzie ostrzy się ostrzałką Edge Tunerem

@eko_zgonus: Spoko. Dalej powodzenia :)

Zeby byla jasnosc - wszystko sie da. I nie mam z tym problemu. Tylko czy aby napewno wiesz ze robisz to dobrze?
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 jeszcze nie robię, a chce robić, zapytałem czy jakieś rady w temacie, jeśli masz radę w stylu tego w domu się nie da bo... To mi napisz zanim wydam pieniądze
  • Odpowiedz
@eko_zgonus: Moja rada jest taka: jak sie na czyms znasz to bez sensu zlecac komus. jak sie na czyms nie znasz to lepiej zlecic komus kto sie na tym zna.

Jesli jestes pewien ze wiesz na czym polega i jak zrobic szlify to feel free. Nie twierdze ze tak jest (bo sie nie znam) ale obawiam sie ze to nie jest "ot tak se szlifierka przejechac".

No i kolejna sprawa.
  • Odpowiedz
@eko_zgonus: nie jest to trudne. Sam robię 6 par nart dla siebie dzieci i żony… zobacz stronę remsport tychy. Tam jest cała teoria.
Ostrzslkevi pilniki trzeba kupić. Żelazko może być po taniości jakieś starsze. Smar i cykline trzeba kupić i NAJWAŻNIEJSZE. Najpierw ostrzenie i kąty krawędzi od początku narty do końca i później smar.
  • Odpowiedz
@eko_zgonus pamiętaj, że są dwie rzeczy których samemu nie zrobisz bo wymagają maszyny, a trzeba je od czasu do czasu zrobić:
- planowanie ślizgu
- nałożenie struktury

dodatkowo, Edge Turner jest tylko do krawędzi bocznej, jest jeszcze kąt podcięcia/tuningu od dołu, który robi się bezpośrednio po splanowaniu ślizgu i nie dotyka do kolejnego splanowania, do niego są osobne prawidła/ostrzałki
  • Odpowiedz
@eko_zgonus: smarowanie to prosta sprawa, ja akurat kupiłem zestaw na decathlon i mam już kilka lat. Zwróciło mi się spokojnie. Co do ostrzenia mam ostrzałkę ręczną ale tylko podostrzam po ostrzenie profesjonalnym.
  • Odpowiedz
@eko_zgonus: jeśli to jest tylko 5 dni w roku, to w twoim przypadku to bardzo rzadko raz na dwa/trzy sezony :D

I skoro tak mało jeździsz w sezonie, to szczerze bym się nie bawił w ogóle w ostrzenie ręczne, tylko smarowanie
  • Odpowiedz
ale tu chyba nie chodzi o przygotowanie nart do giganta.

@obibokaleksandrowski: No nie. Nie chodzi mi o wykrecanie czasow.

Bardziej o trzymanie sie jak nagle wjedziesz w oblodzony placek. Wtedy szlif jaknajbardziej moze miec znaczenie.
  • Odpowiedz