Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z lodówką. Półtora roku temu kupiłem lodówkę LG z systemem no frost, wszystko pięknie, ale jakieś 3-4 miesiące temu zaczął się cyrk - przestała chłodzić, a na górze wyświetliła się choinka jak na zdjęciu. Po paru godzinach udało się ją uruchomić, pomógł reset poprzez kilkukrotne wyjęcie i włożenie z powrotem kabla do gniazdka. Zadzwoniłem do serwisu (przypomnę - lodówka wciąż na gwarancji do lipca bieżącego roku) gdzie po kilku absurdalnych pytaniach (typu czy stoi ona w ciepłym pomieszczeniu i czy aby nie wstawiam do niej gorących potraw XD) i sugestiach, że najwyraźniej dopiero wyszedłem z dziczy i nie potrafię używać tak skomplikowanego sprzętu, poinformowano mnie, iż lodówkę trzeba ROZMRAŻAĆ raz na pół roku. Z systemem no frost. XD W instrukcji niczego takiego nie oczywiście nie ma.

Po dwóch tygodniach zawitał łaskawie w moje skromne progi serwisant, chłop o gabarytach jak dwie takie lodówki, po czym stwierdził, że lodówka jest sprawna, ponieważ działa. Krótko mówiąc, serwis umył ręce. Problem powtarza się od tamtej pory regularnie przynajmniej raz w miesiącu, rozmrażanie faktycznie pomaga, ale, do k---y nędzy, nie po to kupowałem lodówkę z no frostem. Co ja mam robić? Nie mogę przecież, gdy przestanie ona pracować, zostać na dwa tygodnie bez lodówki w oczekiwaniu na serwisanta. Serwis ma mnie w dupie, zostałem olany ponownie do nich dzwoniąc. Od jakiegoś czasu robię zdjęcia tej "choinki" za każdym razem, gdy ten złom przestaje działać. Da się to jakoś ugryźć? Jakieś pomysły?

PS. Pierwszy raz kupiłem coś od LG i szczerze odradzam ten koreański złom. Nigdy więcej.

#agd #lg #lodowka #prawo #gwarancja #reklamacja
Libertarian90 - Mirki, mam problem z lodówką. Półtora roku temu kupiłem lodówkę LG z ...

źródło: 20241223_075456

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Libertarian90: Proponuję kupować Amica (składane w PL), MPM (składane w PL), Beko (składane w Turcji)... mam chyba 10 lat już i żaden sprzęt nie nawalił. W pralce Bosch ostatnio zmieniłem tłumiki drgań bo po 20 latach wybiło + szczotki silnika + przekaźniki na płytce bo zgrzały się styki i gotowało pranie... po 20 latach(!)
  • Odpowiedz
@Libertarian90: Zgłaszasz do sprzedawcy wadę i chęć skorzystania z rękojmi, nie z gwarancji - zrób to jak najszybciej. Sprzedawca zaproponuje ci naprawę - takie jest jego prawo przy pierwszym zgłoszeniu, przyśle serwisanta i później gdy dalej będzie ta wada, wnosisz o wydanie urządzenia wolnego od wad lub zwrot zapłaconej kwoty, tak na szybko ci napisałem. Poczytaj o rękojmi i prawach konsumenta.
  • Odpowiedz
@xaveri1983: Chłopie co Ty p!eprzysz jak Amica nie produkuje lodówek w Polsce już kilka lat xD Aktualnie swoją linię mają tylko kuchni, piekarników i część płyt. MPM w Polsce?? XDDDD Jak to tylko dystrybutor z Milanówka, chińczyk i turek to składa, a lodówki od kilku lat Beko robi w Rumunii. Skąd Ty bierzesz te informacje?
  • Odpowiedz