Wpis z mikrobloga

Życie to parodia,żart.
Wyrobisz sobie człowieku 2-3 paszporty za życia 25-55 lat gdy jesteś w swoim peaku zdrowia, pieniędzy, czasu dostępnego i po człowieku.
Przed i Potem u ogromnej większości ludzi brakuje jednego z tych trzech składowych.

Dlatego jak słyszę że ktoś się będzie realizował na emeryturze to mnie śmiech ogarnia. A to że ludzie coraz dłużej żyją nic nie zmienia. Bo wiele aktywności już odpada po 50tce.

#przemyslenia #podroze #zdrowie #korposwiat #filozofiadlajanuszy #filozofia #chadowezycie #emigracja #uk #takaprawda #zycieismiercwszystkie
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adamsowaanon: coś w tym jest, oczywiście nie jest to sztywna reguła, ale jak obserwuję ludzi, to jak ktoś przekłada jakieś podróżnicze czy inne hedonistyczne plany na później, to nigdy ich nie realizuje. Znajomi, którzy chwilę po studiach obiecywali sobie, że "jeszcze tylko coś" i pojadą na wymarzone wakacje (a naprawdę to nie są loty w kosmos czy wyprawy arktyczne, raczej wakacje AI w Turcji albo wycieczka do Londynu), to teraz
  • Odpowiedz
  • 1
@kishibashi: Kto nigdy nie zrobil jakiejs poteznej wyprawy w wieku np 20-25 lat np rowerowej,trekingowej,kajakarskiej na kilka miesiecy gdzie docial cialo do swojego maksimum niskiego body fat, gdzie kondycja fizyczna byla w maksimum mozliwosci to po 30tce juz tego nie osiagnie, ba nawet nie bedzie mial porownania,
To ile ci cialo moze dac kopa to jest az trudno opisac skad mlody chlop 20-25 lat moze miec tyle sily.

O czym mowie?
Robisz
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: ja to generalnie juz bedac blizej 30 zaluje troche ze nie bylem bardziej szalony (a i tak dosc bylem) w okresie 20-25, zdecydowany peak wszystkiego czy to czasu, czy braku presji zyciowej, czy czegokolwiek innego

tylko kasy za bardzo nie bylo, ale mysle ze dalo sie to ograc. Generalnie bycie z relatywnie bogatszej rodziny i mozliwosc czerpania z tej kasy przyjemnosci gdzies tak w okresie jak jestes na studiach
  • Odpowiedz
  • 1
@crewlove: spełnianie się dopiero na emeryturze lub po 40tce 50tce to cope²

Widzę to nawet po moim znajomym Francuzie Polaku co całe życie nurkował latał na wszystkie terytoria zamorskie Francji a teraz jest po ledwo 60tce i już tylko raz w roku na narty i na jakieś objazdowe wycieczki ale bez polotu który miał jeszcze 10 lat temu.
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: @crewlove @kishibashi

A koledzy ile mają lat jeśli można zapytać? Ja mam 25,5lvl i już mam takie wyrzuty sumienia xD Oto jak wyglądało moje "szalone życie" dotychczas:

Do czasu studiów, czyli do 2018 to wiadomo liceum, jakieś imprezy, osiemnastki ale nic przeciętnego. No moją kobiętę wtedy znalazłem w sumie xD
Potem pierwszy rok studiów, całkiem dużo imprez i nowych ludzi-
  • Odpowiedz
ja to generalnie juz bedac blizej 30 zaluje troche ze nie bylem bardziej szalony (a i tak dosc bylem) w okresie 20-25, zdecydowany peak wszystkiego czy to czasu, czy braku presji zyciowej, czy czegokolwiek innego

tylko kasy za bardzo nie bylo

@crewlove: W peaku to jestes teraz. Nie p---------l tego.
  • Odpowiedz
@Dentka7: korzystam i robie co moge, ale zdecydowanie bardziej wolalem miec w p---e wolnego czasu jak bylem na studiach oraz miec przy tym duzo ludzi ktorzy zyli wg podobnego rozkladu dnia niz to co mam teraz
  • Odpowiedz
@crewlove: no ale hajsu nie miales wtedy, a w Twoim wieku mozesz sobie wszystko to zorganizowac + miec hajs. W p---e czasu Ci nie potrezba zeby zyc na fulla. 5-6h dziennie spokojnie wystarcza. Grupe ludzi mozna spokojnie ogarnac.

Dla mnie peak zycia to wlasnie 30-35.
  • Odpowiedz
każdy przeżywa to inaczej, ja mając hajs się gorzej bawię niż właśnie w tym okresie 20-25. Mam 28 i większość znajomych się porozjezdzalo albo czasu brak.

@lordprzegrywus: Ale Ty masz dopiero 28 lat a nie 30-35. To nie ten moment jeszcze.
  • Odpowiedz
  • 1
Ale Ty masz dopiero 28 lat a nie 30-35. To nie ten moment jeszcze.

@Dentka7: nawet piłkarze po 30tce już są starymi dziadkami, chłopy co całe życie trzymali formę na najwyższym poziomie.
I mimo to następuje u nich zjazd wyników.

A co dopiero jakiś przebudzony 28-30 latek co mało co ćwiczył i nagle zaczyna robić
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: Przeciez my nie mówimy o wynikach na siłowni i kondycji tylko szerokopojętemu standardowi życia, który swój peak osiaga u przeciętnego mężczyzny po 30.

Jak masz 25 czy 28 lat to dla wiekszosci kobiet jestes chłopaczkiem a nie facetem (oczywiscie sa wyjatki).
Podobnie wyglada Twoja sytuacja finansowa; jako 25-28 latek nie masz zadnego porównania z samym sobą w wieku 32 czy 35 lat.
Zupelnie inaczej wyglada Twoja sytuacja zawodowa, gdzie 25-28 to
  • Odpowiedz
@Dentka7: no ale mowie ze sie tu kompletnie nie zgadzam - i wole miec wiecej czasu dla siebie niz oferuje system oraz jako osoba towarzyska od kiedy pamietam, zauwazam tez problemy w podtrzymywaniu starych znajomsci (co normalne, ludzie sie zmieniaja, zakladaja rodziny itd. itp.) oraz nie jest tez tak latwo o nowe - praca nie rzuca na ciebie nowych ludzi w taki sposob jak robily to na przyklad studia i
  • Odpowiedz
@Dentka7: dużo w tym prawdy, ale kolega ewidentnie mówi o fiksacji a'la Kazimierz Marcinkiewicz, czyli triatlony itp. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z drugiej strony takie rozważania bardzo zależą od indywidualnej sytuacji. Mam znajomych, którzy dobrze wspominają młodość, bo mieli w opór kasy od rodziców i się po prostu wtedy beztrosko bawili. Nie rozumieją ludzi, którzy próbowali w tym okresie jakoś związać koniec z końcem, pogodzić studia, pracę, związki
  • Odpowiedz
Ale Bez maksimum sylwetki i siły, kondycji która jest w wieku 20-32 lata to już nie zrobisz wielu wyzwań w tym samym stylu z taką łatwością

@adamsowaanon: Mówimy o zupelnie innych rzeczach. Ja o pozycji w społeczenstwie, a Ty o sporcie.

Z drugiej strony takie rozważania bardzo zależą od indywidualnej
  • Odpowiedz
  • 0
@Dentka7: nie sporcie tylko możliwościach fizycznych
Jak kanapowiec się obudzi w wieku 32 lat i zacznie być aktywny to będzie gorsza wersją siebie niż jakby był aktywny całe życie albo przynajmniej ostatnie 10lat.

Ciało się zniszczyło od nic nie robienia i już zdziadzialo,
  • Odpowiedz
Jak kanapowiec się obudzi w wieku 32 lat i zacznie być aktywny to będzie gorsza wersją siebie niż jakby był aktywny całe życie albo przynajmniej ostatnie 10lat.

@adamsowaanon: Tak szczerze, to nie wiem jak to ma sie do tematu, ani do mojej wypowiedzi. "ok"
  • Odpowiedz