Wpis z mikrobloga

Przenosiłem antenę satelitarną w inne miejsce i przy okazji nowy kabel podłączyłem. Antena wisi na maszcie na dachu i patrzy na południe, ustawiałem ją +- jak sąsiedzi mają.
Za pierwszym razem jak ją ustawiałem po przeniesieniu i podłączeniu do nowego kabla okazało się, że źle końcówki kabla robiłem (myślałem że liczy się jedynie drut w środku, bez tej aluminiowej siatki w koło i ta siatka przy pierwszym podłączeniu dotykała miedzianego druta w środku - czy w ten sposób mogłem np spalić/uszkodzić konwerter?)

Po poprawieniu końcówek siła sygnału i jakość sygnału najpierw pokazywała na 0%, ale po czasie, jak już zmarznięty zszedłem z dachu, sygnał zaczął odbierać na części kanałów a jego siła lub jakość (nie pamiętam) skakała 10%-80% i często dany program freezował.

Dzisiaj postanowiłem to poprawić i przy pomocy apki SatFinder ustawić antenę w miarę dokładnie. Kierowałem ją na satelitę HotBird i wydaje mi się, że dobrze ją ukierunkowałem poziomo jak i pionowo, konwerter obracałem pod różne kąty, ale nic to nie dawało i cały czas sygnał pokazywał mi na 0 w telewizorze. Teraz kompletnie nie mam sygnału (może za godzinę coś złapie)

Czy uszkodziłem konwerter? Czy końcówki kabla jakoś źle obrobiłem?
Modelu konwertera nie znam, ale ma 4 wyjścia i podłączyłem go w to samo wyjście które miał przed zmiana lokalizacji anteny. Próbowałem podłączać w inne wyjście ale nic to nie dawało
Komunikat jaki mam na telewizorze jak chcę coś obejrzeć to
BRAK SYGNAŁU
SPRAWDŹ INSTALACJĘ ANTENOWĄ I PODŁĄCZENIE SYGNAŁU DO WEJŚCIA LNB

#telewizor #tv #cyfrowypolsat #telewizjasatelitarna #satelita
smokzabojcaludzi - Przenosiłem antenę satelitarną w inne miejsce i przy okazji nowy k...

źródło: temp_file75890020561991124

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@smokzabojcaludzi chłopie, antena musi być co do milimetra ustawiona. A tego na oko się nie zrobi, ani aplikacją na telefon. Do tego potrzebny prawdziwy miernik. Tu nawet jak śruby dokrecasz, i antena milimetr się napręża i już jest zmiana sygnału. Albo kogoś wynajmiesz do ustawienia z miernikiem, albo kupujesz na aliexpress najtańszy miernik za150 zł i się uczysz ustawiać. Jakiś najtańszy satlink 6933 wystarczy
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: ja ustawiałem jedynie na osiedlach domów wielorodzinnych, na blokach po prostu, wolałem jednak z miernikiem, zwłaszcza, że na etapie budowy nie ma dostępu do telewizora ani prądu a mieszkaniach xd. Ale też zawsze pierwsze co to rzut oka na sąsiednie bloki w jakim kierunku ustawiona antena XD, czasami jakaś apka, żeby wstępnie ustalić kierunek, zwłaszcza, że ustawiałem na 2 konwertery, astra i hotbird
  • Odpowiedz