Wpis z mikrobloga

@uszyk90: kto jest tam taki mądry, spędziłem pół godziny ładując obrazek przez powolny rosyjski internet i, jak sądzicie, czy na dole kartki był autor czy tytuł?
  • Odpowiedz
@uszyk90 polecam książkę “Plutopia”, w której jest pokazany cały proces budowy atomu w USA i Rosji. Ciekawe jest, że w Rosji tak bali się tego, że ktoś im wykradnie plany budynku, że nie istniały w formie papierowej, a jedynie kilka osób nauczyło się ich na pamięć. Przez takie podejście zdążało się, że paliwo przetapiało się przez stropy lub chemikalia krążyły wentylacją niszcząc zdrowie mnóstwa osób
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@mobutu2 @salanderek
Nexus Krótka historia informacji
autor Yuval Noah Harari
Książka ciekawa i lekka do czytania choc gruba. Zawiera wiele ciekawych i trafnych spostrzeżeń.
Jak zwykle Żydzi najprecyzyjniej tłumacza gojowi świat ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Jak zwykle Żydzi najprecyzyjniej tłumacza gojowi świat

@uszyk90: No pan naprawdę, jestesz trollem. W XXI wieku Homo Sapiens czerpa informacje z Harariego. Niech nie będzie pan zmuszał mnie do obełg, bo sam wszystko wie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@mobutu2 @visez @Przegrywek123 nie każda książka to encyklopedia merytorycznej treści, choc zgadzam sie ze ta ksiazka to duzo ogolnikow. Czasem potrzebny jest poglad na inny punkt widzenia i Harari właśnie taki reprezentuje. W tej książce nie ma kłamstw czy półprawdy są po prostu spostrzeżenia, luźne fakty, opowieść o informacji.
  • Odpowiedz
@uszyk90: ja bardziej patrzyłem pod kątem spojrzenia na AI, bo to moja działka. W kwestii historii, socjologii, przemian mega spoko. W kwestii ai dość "biedna", tzn to co jest jest co do zasady poprawne, ale mało rozbudowane.

Chociaż np. kwestia maksymalizacji zaangażowania przez algorytm poprzez wzbudzanie negatywnych emocji, to raczej problem jajka i kury. Tak, istnieje taki wzorzec, tak, sieć deep learningu go wyhaczy, ale ten motyw był używany długo
  • Odpowiedz
@Saeglopur rozumiem, że napisałeś to dlatego, że przeczytałeś “Plutopię” i zauważyłeś jak wielokrotnie zostały Amerykanom wytknięte ich błędy i umyśle przewinienia? Ta książka zdecydowanie nie stanowi laurki dla Stanów Zjednoczonych, ale nie oszukujmy się, większość cywilizowanych krajów wypada na tle Rosji korzystnie
  • Odpowiedz