Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego człowiek nie może się uzależnic od pożytecznych rzeczy? Tylko zawsze są to jakieś social media przeglądane od rana do wieczora albo przeskakiwanie między portalami. Już nie mówiąc o tym, że karmimy się codziennie negatywnymi treściami.
Dlaczego nie można się uzależnić od robienia szkoleń? Nauki języka obcego? Nie wiem.. czytania artykułów branżowych? Wiecie, taki sam poziom zaangażowania i obsesji (albo chociaż połowa z tego) ale żeby to było coś z korzyścią dla ciebie.
Dlatego szanuje pracoholików ale nie takich co robią bezmyślnie u janusza nadogdziny ale takich co całe dnie "marnują" na szkolenia czy jakieś poszerzanie kompetencji czy książki bo chcą i lubią (takie osoby to wygryw i znam kilka takich).

#instagram #facebook #tiktok #nauka #rozwojosobisty #socialmedia #dopamina #depresja #psychologia #przegryw #autyzm #adhd #prokrastynacja #praca #ksiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego człowiek nie może się uzależnic od p...

źródło: social-media-addiction

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
skrupulatny-kartograf-44: Ten wpis już chyba był? Po co chciałbyś się uzależniać od robienia szkoleń? możesz się uzależnić od wszystkiego, uzależnienie jest oparte o mechanizm tresowania tyle i tylko tyle, całe życie człowieka jest o to oparte, robisz coś i dostajesz potem coś w zamian. Jak będziesz świrował z próbami uzależnienia się od różnych rzeczy możesz doprowadzić do sytuacji gdzie uzależnienie i jego skutki wpływają nie tylko na jedną rzecz, wtedy możesz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja tam nie wiem, wielu ludzi jest uzależnionych od dobrych/pożytecznych rzeczy. Pierwsze z brzegu co mi przychodzi do głowy to sport i mogę to powiedzieć na własnym przykładzie. Nie wyobrażam sobie dnia bez aktywności fizycznej. Jak odpuszczę trening to czuję się źle.

A ludzie w większości uzależniają się od rzeczy niepożytecznych bo:
- są leniwi
- dopamina (jak kolego wiluxpl już pisał)
- łatwa chęć przypodobania się znajomym (nie zaimponujesz ziomeczkom tym,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przeważnie rzeczy pożyteczne wymagają wysiłku. Wszelkiej masci zdobywanie wiedzy? Konieczność skupienia i zapamiętywania rzeczy raczej nudnych. A tiktoki? Krótkie jebnięcie intensywnym filmikiem. Pełnometrażowy pokaz? Wciąga, bo w taki sposób został skonstruowany. Ja np. nie jestem w stanie wciągnąć się w bieganie czy siłkę, bo: 1. jest to diabelsko powtarzalne, 2. jak już wspomniałem - wymaga wysiłku/męczy.
  • Odpowiedz