czy zarobki automatyka utrzymania ruchu w sensie 5k netto w powiatowym+ dodatek za zmiany (w bonusie ofc r-------y zegar biologiczny) to już bycie klasą średnią? #pracbaza #automatyka #praca
@zxs458: Klasa średnia to zgodnie z definicją 75% do 200% mediany w danym społeczeństwie, tak więc w Polsce będzie to 4900 do 13k ale brutto. Tak więc 5k netto jest jak najbardziej klasą średnią.
@zxs458: Premia za nocki to jakieś grosze, więc przeskoku do klasy średniej bym nie przewidywał. No chyba że jest opcja typu side job na nockach, ale to zależy od dostępnego parku maszynowego.
@zxs458: To zależy jak definiować klasę średnią. Zarabiasz więcej niż 50% Polaków, więc niby średnia. Jednak nie masz oszczędności, albo masz je bardzo małe. Niektórzy definiują klasę średnią jako ludzi, którzy mogą co najmniej rok nie pracować i nie obniżyć swojego standardu życia, inni piszą, że klasa średnia to przedstawiciele wolnych zawodów, lekarze, prawnicy, sławni artyści, wpływowi dziennikarze i ludzie, którzy nie utrzymują się z pracy tylko z majątku.
@zxs458: Na pierwszą pracę bez doświadczenia OK. Jeżeli już coś umiesz, masz ze 3 lata skilla, to ja bym celował w 8-9k brutto podstawy, czyli bliżej 6k netto
@zxs458: To czy jesteś klasą średnią nie zależy od zawodu a od zarobków - od 66% lub 75% do 200% mediany zarobków. Jeśli chciałeś zapytać czy to dobra pensja to zależy. Jak nie masz doświadczenia i to jest ściana wschodnia lub zachodniopomorskie to wydaje się ok, jak Śląsk lub miasto powiatowe w sąsiedztwie jakiejś aglomeracji (Wrocław, Poznań, Warszawa, Kraków, Łódź) i masz jakiekolwiek doświadczenie to słabo.
@zxs458: Właśnie dlatego na stronach uczelni przy AiR powinno być wypisane powiedzenie ze żwirem. Człowiek wyobraża sobie że będzie budował roboty i tworzył nowy lepszy świat, a jedyne co go czeka po studiach to j-----e bez wazeliny w fabryce smrodu 30km od cywilizacji.
No k%@# gdzie xD Mi wychodzi bez kozery 65% w ponad 3 lata. Od kwietnia 910zł, a jak kupiłem płaciłem 553zł. Oby w tym była wliczona ciepła woda lub sprzątanie klatki... ale niet.
#pracbaza #automatyka #praca
jak masz dojazd poniżej 10km a najlepiej tak z 5 aby rowerem dojeżdżać to nie jest źle
Komentarz usunięty przez moderatora
To zależy jak definiować klasę średnią. Zarabiasz więcej niż 50% Polaków, więc niby średnia. Jednak nie masz oszczędności, albo masz je bardzo małe.
Niektórzy definiują klasę średnią jako ludzi, którzy mogą co najmniej rok nie pracować i nie obniżyć swojego standardu życia, inni piszą, że klasa średnia to przedstawiciele wolnych zawodów, lekarze, prawnicy, sławni artyści, wpływowi dziennikarze i ludzie, którzy nie utrzymują się z pracy tylko z majątku.
Człowiek wyobraża sobie że będzie budował roboty i tworzył nowy lepszy świat, a jedyne co go czeka po studiach to j-----e bez wazeliny w fabryce smrodu 30km od cywilizacji.