Wpis z mikrobloga

Ehh już mnie kukle swędzą. AMD odpuszcza wydajne GPU na rzecz średniaków, zamyka sprzętowo kolejną iterację FSRa, Nvidia na wykresach chwali się wzrostem wydajności 2.5x co do serii 4000 gdzie małym druczkiem na dole jest, że porównanie wykonano przy odpalonym FG 3x na takim 5090 a na 4090 jest to 1x (iksde k---a xD), jedynie słupek przy FC 6 pokazuje realny wzrost wydajności i na oko to 20% przy podobnym wzroście TDP, FG 3x nie pokazują w żadnej dynamicznej scenie. Monopol osiągnięty, pora na marketingowy bełkot i walenie w dupala graczy. Jeszcze tylko niech przy kolejnej wersji UE5 dopiszą, że silnik jest zaprojektowany nie tylko do użytku z upscallingiem, a i frame genem minimum 3x.

#nvidia #komputery #pcmasterrace #amd #radeon
raven4444 - Ehh już mnie kukle swędzą. AMD odpuszcza wydajne GPU na rzecz średniaków,...

źródło: smutne_meme

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Variv:
Optymalizacja do d--y. Ale to jest jakaś droga do tego aby gry wychodziły częściej.
Tak samo ray tracing, path tracing. Mniej roboty przy ręcznym opracowowywaniu światła w grze jak do tej pory.

Ja tam wolę aby wychodziło więcej gier i były tańsze w produkcji bo będzie z czego wybrać. Nawet jeśli niestety optymalizacja ucierpi i trzeba będzie zupgradować sprzęt.
  • Odpowiedz
  • 3
@armin-van-kutonger Path tracing niestety nie stał się standardem bo za dużo zjada mocy. Nadal twórcy muszą robić też normalne oświetlenie.
No na UE5 jest ten z-----y lumen jeszcze.
  • Odpowiedz
  • 0
@raven4444 problem taki, że te średniki mogą się okazać nieco wolne jak na średniaki jak nawet nie osiągnie najdroższa poziomu 7900xt, której wydajność w 1440p tyłka nie urywała w potworkach optymalizacyjnych co wychodzą.
  • Odpowiedz
  • 26
@Aerwin: GFN i inne cloudy to proteza gejmingu.
@10129 jak dobrze rozumiem grafiki od AMD to 9070 jest odpowiednikiem 7900 xtx, jak AMD nie poprawiło wydajności RT to mogą oni walczyć jedynie jakimś 4070. FSR 4 ich nie uratuje, może teraz jak dokleili układy od akceleracji AI to mogą być fajnymi kartami pod lokalne LLMy, jeszcze jakby TDP było niskie.
@krzywy_kanister przeraża mnie ilość fanbojów nvidii (stawiam orzechy
  • Odpowiedz
@raven4444: Dlatego napisalem my bo sam mam i mialem karty nvidi, brat ma Radeona od paru lat, dosyc nowego i dziala. Ludzie sami wypisuja na wykopie, reddicie o jakichs problemach z sterownikami u AMD, moze nie powinienem temu zawierzyc na zapas i tez jednak kupic tego Radeona. Samo AMD tez odwala maniane bo daja minimalnie nizsze ceny niz Nvidia na premiere, pozniej obnizaja a udzial na rynku nadal mizerny, Intel
  • Odpowiedz
jak dobrze rozumiem grafiki od AMD to 9070 jest odpowiednikiem 7900 xtx

właśnie nie. 9070 ma być pomiędzy 7900gre a 7900XT. okolice 4070Ti

will offer performance roughly similar to the Radeon RX 7900 XT in raster

Radeon RX 9070 będą pozycjonowane na poziomie takich modeli jak: Radeon RX 7800 XT, Radeon RX 7900 GRE oraz Radeon RX 7900 XT. W przypadku zestawienia z NVIDIĄ, najmocniejszy Radeon RX 9070 XT powinien być na poziomie GeForce
  • Odpowiedz
  • 1
@haabero: mam konsole, ale wole grać na PC, kompa też mam z bardzo wysokiej półki z GPU od zielonych xD. Rozpaczam nad tym, jak sami sobie nakręciliśmy bicz, którym teraz obrywamy. Choć co do konsol to problemy z wydajnością na nich też są, UE 5 bez naprawdę dobrego ogarnięcia nie bierze jeńców z żadnej strony.
  • Odpowiedz
@raven4444: Ja kiedyś zachęcony do AMD zamiast zielonego wybrałem czerwone GPU. I na tym GPU pograłem tydzień czasu, wysokie temperatury (ponad 90 stopni) i hałas. To było 5700 XT, co prawda FPS były również wysokie ale kultura pracy żart. Dopłaciłem i wymieniłem na 2070 SUPER i był spokój.
Teraz obecnie siedzę na AMD 7800X3D i RTX 4090, i nawet pograłem tydzień czasu z 4080 ale wolałem dopłacić bo na dużym
  • Odpowiedz
GFN i inne cloudy to proteza gejmingu.

@raven4444: Może i tak, ale płacę teraz 100 zł/mc za Ultimate i gram w CP2077 i Indiana Jones na ultra wszystko łącznie z path tracingiem i experience jest jak granie natywne. Super jakość streama (4k) i zero lagów. Jakbym kupił sprzęt do grania to wyszłoby 15 tysięcy i jeszcze za prąd dodatkowe kilkadziesiąt zł co miesiąc.
  • Odpowiedz
@raven4444: Bardzo fajnie sytuacje branży podsumowuje krytyka silnika UE5 - rozprawia się nie tylko z jego badziewnością ale to ogólna krytyka tego, że lenistwo studiów przyklepywane jest z DLSSem i innymi pierdołkami.
hakeryk2 - @raven4444: Bardzo fajnie sytuacje branży podsumowuje krytyka silnika UE5 ...
  • Odpowiedz
zapraszam do kupienia konsoli i zaprzestanie rozmyślania o wymianie podzespołów przez kolejne 5 lat

@haabero: Mam obecnie Xbox One X i myślałem długo nad zakupem Xbox Series X albo PS5, ale tak szczerze to są to konsole które na dzień dzisiejszy pozwalają co najwyżej na średniej jakości grafikę. Trochę mnie to nie satysfakcjonuje kupować konsolę, która już na starcie nie wyciągnie za wiele. Wolę poczekać na kolejną generację, a w
  • Odpowiedz
  • 3
@Kolegiusz: shh skąd w Tobie tyle jadu i fanbojstwa? Aktywność na tagu famemma to na pewno robienie ambitnych rzeczy.
@przegro_pisarz: Jest Intel i AMD, ale jak uderzasz w coś więcej niż przeciętny komputer to zostaje karta od zielonych.
  • Odpowiedz