To jest lekko szokujące, że najlepsza pizzeria w Neapolu serwuje pizze w cenie 5-12 euro, nr 4 z 3000 knajp w Neapolu W 'prestiżowej' polskiej pizzerii sieciowej ceny zaczynają się od 12 euro.. ( ͡°͜ʖ͡°) Może, że ta włoska ma 12cm i ciasto osobno płatne, nie wiem..
@KrolWlosowzNosa: składniki są trochę droższe w polsce, chodzi mi o pomidory san marzano i sery do buffala czy fior di latte. Nie wiem jak to wygląda na firmę i w ilościach hurtowych bo nie mam żadnej firmy i zawsze prywatnie kupuje. Hurtowo pewnie da się dużo taniej, jedynie co mi przychodzi do głowy że nas ruchają
No i w sumie nie porównujesz tych samych pizz, w polskich masz jeszcze szynki które też są trochę droższe. Zobacz ile kosztuje marinara i margerita w polskiej i na tym bazuj jaką jest różnica cenowa
@KrolWlosowzNosa: 6-13 euro i jest mniejsza, niż standard w Polsce. Nie wiem, gdzie się stosujesz, ale we Wrocławiu można zjeść dobrą pizzę od 30 do 50zł w zależności od ilości składników, a jak ostatni raz sprawdzałem to 13 euro > 50zł. No i coperto ( ͡°͜ʖ͡°)
@KrolWlosowzNosa: W dzisiejszych czasach w gastro liczy się czy masz własny lokal czy wynajmujesz. Na przykładzie 2 dobrych pizzerii w downtown Chicago - ta która ma własny lokal musi sprzedać dziennie 40-50 placków by zakończyć miesiąc na plusie, a ta która wynajmuje musi sprzedać tych placków 70-80. W ten sposób knajpa która ma swój lokal od powiedzmy 50 lat, opiera się w dużej mierze na popularności i stałych klientach będzie
@Dorianek: nie rozumiem dlaczego? Wiadomo, ze to nie chodzi o jakieś g---o *, ale o popularność i jakość. Grubo ponad 1tys 5* opini na google czy tripadv. Zresztą nie to jest jakby istotą problemu.
@2339 Składniki w Polsce droższe? A które? Ten gumowy ser, czy mielonka z mom?
Jeszcze powiedz ze koszty pracy w Polsce się 7 krotnie wyzsze niż we Włoszech xD
@KrolWlosowzNosa Już widziałem na redicie wytłumaczenie p0lakow, jak ktoś z zachodu czy Włoch pytał czemu w Posllce jest tak drogo w pizzeriach to było powtarzane ciągle te
@Krzysztof53647: Ciekawe ile w neapolu kosztują pierogi ruskie albo żurek czy bigos. Pewnie też taniej niż w PL ( ͡°ʖ̯͡°) Ostatnio sobie z ciekawości liczyłem koszt produktów do wypieku domowej pizzy (bez ceny gazu do pieca, bo to pomijalne w sumie).
Koszt samych dobrych jakościowo produktów w detalu: Margaritka 9zł Salame 12 zł Nduja 19 zł procsiuto e funghi 15 zł
@KrolWlosowzNosa: w neapolu też w zimie muszą mocno ogrzewać dobrze ocieplony budynek bo zamarzną ;) ? a w polsce też mają mnóstwo turystów przez cały rok?
@TomSz: muszą mocno chlodzić przez cały rok, co jest z pewnością droższe niz dogrzewanie w czasie zim z 10 stopniami na +, a ilość turystów w stosunku do liczby lokali wypada w Polsce bardzo dobrze na korzyść właścicieli lokali.
@2339: 36 zl puszka 2,5kg w pl, to nie wiem ile może być tańsza we Włoszech Ser u nas 11- 12 zl w necie, w detalu, na włoskiej stronie 2.6 - 2.8 euro, to samo.
składniki są trochę droższe w polsce, chodzi mi o pomidory san marzano i sery do buffala czy fior di latte. Nie wiem jak to wygląda na firmę i w ilościach hurtowych bo nie mam żadnej firmy i zawsze prywatnie kupuje. Hurtowo pewnie da się dużo taniej, jedynie co mi przychodzi do głowy że nas ruchają
@2339: za to praca, wynajem lokalu itp. są tańsze.
W 'prestiżowej' polskiej pizzerii sieciowej ceny zaczynają się od 12 euro.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Może, że ta włoska ma 12cm i ciasto osobno płatne, nie wiem..
https://menu.owap.it/pizze-evergreen/
#polska #gospodarka #gastronomia
źródło: Zrzut ekranu 2025-01-07 082054
Pobierzhttps://zamow.tuttisanti.pl/?_gl=11sggr6l_gcl_auMjEyMzQ1NTEzOC4xNzM2MjMzODA2
źródło: Zrzut ekranu 2025-01-07 082302
Pobierz@KrolWlosowzNosa: 6-13 euro i jest mniejsza, niż standard w Polsce. Nie wiem, gdzie się stosujesz, ale we Wrocławiu można zjeść dobrą pizzę od 30 do 50zł w zależności od ilości składników, a jak ostatni raz sprawdzałem to 13 euro > 50zł. No i coperto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak, wiem, oni więcej zarabiają i bla bla bla
Zresztą nie to jest jakby istotą problemu.
A które? Ten gumowy ser, czy mielonka z mom?
Jeszcze powiedz ze koszty pracy w Polsce się 7 krotnie wyzsze niż we Włoszech xD
@KrolWlosowzNosa Już widziałem na redicie wytłumaczenie p0lakow, jak ktoś z zachodu czy Włoch pytał czemu w Posllce jest tak drogo w pizzeriach to było powtarzane ciągle te
Koszt samych dobrych jakościowo produktów w detalu:
Margaritka 9zł
Salame 12 zł
Nduja 19 zł
procsiuto e funghi 15 zł
@2339: 36 zl puszka 2,5kg w pl, to nie wiem ile może być tańsza we Włoszech
Ser u nas 11- 12 zl w necie, w detalu, na włoskiej stronie 2.6 - 2.8 euro, to samo.
@2339: za to praca, wynajem lokalu itp. są tańsze.
@2339: jakoś śmiem wątpić, czy w Polsce w pizzeriach powszechnie używa się takich składników, a nie tańszych zamienników ( ͡° ͜ʖ ͡°)