Wpis z mikrobloga

2 105 + 77 = 2 182

Old City

Z tej wycieczki, choiaż pogoda tym razem nie dopisała, jestem bardzo zadowolony.
Na początek obrałem za cel parę wsi w gminie Wiązowna, m.in. miejscowość Izabela, w której jest wielka lipa (drobnolistna, zaliczana jako pomnik przyrody) oraz kilka ciekawych i sympatycznych ulic. Jedna z nich jest tak dobrze dopasowana (6), że sam Bolesław Prus by pogratulował błyskotliwości w nazewnictwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Następnie, we wczorajszy świąteczny dzień obrałem za cel główny warszawską starówkę (1).
Atmosfera, jak widać na zdjęciach, na każdym kroku świąteczna, a na dodatek dało się odczuć co jakiś czas woń gofrów, rurek, kołaczy i innych wypieków z pobliskich restauracji.
Atrakcji tam jak zwykle było sporo, więc Stare Miasto zawsze jak najbardziej jest godne polecenia.
Po odwiedzeniu fontann (3) i obejściu barbakanu (2), wybrałem się na jarmark, a następnie na Rynek Starego Miasta, gdzie aktualnie znajduje się małe lodowisko i tradycyjnie duża choinka (4).
Naturalnie obowiązkowym punktem w tej okolicy jest Plac Zamkowy (5), na którym w południe odbywał się orszak trzech króli ale aż do wieczoru odbywały się tam występy związane ze świętami Bożego Narodzenia i śpiewanie kolęd.

Na dziś - pierwszy dzień po zakończeniu okresu świątecznego, życzę wszystkim znośnego tygodnia i (7) Miłego Dnia! :)

Zdjęcia:
1 - Barbakan - Warszawa
2 - Front fortyfikacji Starego Miasta - Warszawa
3 - Illuminacje fontann - Warszawa
4 - Lodowisko - Warszawa
5 - Zamek Królewski, Kolumna Zygmunta III Wazy i Stadion Narodowy w tle - Warszawa
6 - Ulica Łęcka - Izabela
7 - Ulica Miłego Dnia - Izabela

Przebieg własny: styczeń 2025 - 183 km

#rowerowyrownik #ruszwarszawa

Skrypt | Statystyki
ElektrizPL - 2 105 + 77 = 2 182

Old City

Z tej wycieczki, choiaż pogoda tym razem n...

źródło: trip-06012025

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach