Wpis z mikrobloga

#trading212 Cześć zakładam konto na T212 ponieważ interesują mnie penny stocks i mam kilka pytań. Utknąłem na rejestracji i dodawanie wniosku W-8BEN.
1. Czy muszę składać taki wniosek jeżeli już to zrobiłem na XTB ?
2. Czy taki wniosek musi być składany u każdego brokera ?
3. Dodatkowo czytałem na kilkunastu stronach jak wypełnić ten wniosek i pisali, że trzeba wpisać nr pesel w Part 1 pkt 6a (i tak też XTB zrobiło przy automatycznym wypełnianiu) natomiast w T212 automatycznie wpisuje mi jakiś nr w Part 1 pkt 7 tj "Reference number(s) (see instructions)". Na każdej stronie na której szukałem porad pisali, żeby tego punktu nie wypełniać a w T212 jest on wypełniony i nie można go usunąć. Co w takiej sytuacji ?
4. Ponad to jak rozliczacie transakcje na T212 ze skarbówką ? Czy zwykły księgowy sobie z tym poradzi ? W XTB dostaje się Pit i jakoś to idzie a tutaj obawiam się, że przez rok nastukam milion operacji z transakcjami na groszowe sprawy i czy później nie będę miał problemu z zebraniem wszystkiego do kupy i rozliczeniem z US ?
5. Dodatkowo zaznaczyłem walutę jako PLN i mam zamiar robić przelewy blikiem jak na XTB. Czy to tak działa czy trzeba zwrócić na coś innego uwagę?
6. Czy jeśli kupuję akcje na giełdzie innej niż USA oraz UE czy są jakieś dodatkowe oświadczenia do podpisu ?

jeżeli macie jakieś porady z doświadczenia na co zwrócić uwagę, co zmienić na co uważać w ogólnym działaniu na T212 byłbym wdzięczny za garść takich informacji. Nie pytam tutaj o akcje, firmy itp. chodzi mi głownie o działanie całego "systemu" tj kupowanie, sprzedawanie, prowizje, podatki i rozliczenie z US.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Prozwa01: 1. tak
2. tak
3. nie pamiętam, dawno było. Jak się nie da poprawić to pewnie tak ma być.
4. liczę sam, to i księgowy powinien to ogarnąć. Jeśli będziesz miał milion transakcji to księgowy będzie pewnie więcej kosztował niż cały ten interes
5. nie wiem czy jest tam w ogóle opcja blika, na pewno lepiej przelewać na konto cfd i z cfd na invest (unikasz prowizji od wpłaty)
6. nie kojarzę,
  • Odpowiedz
  • 0
@fafkolec dzięki za odpowiedzi. Wchodzę w t212 ponieważ chciałbym spróbować swoich sił w penny stocks. Na Reddit jest sporo informacji o tym, o firmach w które warto inwestować i niestety jak sprawdzałem na XTB to w 90% przypadkach tych firm nie ma - chyba że coś źle szukam bo jeśli by się okazało że jednak się mylę to by było mistrzostwo świata bo bym został tylko przy XTB.
  • Odpowiedz