Wpis z mikrobloga

Nie oglądam telewizji, ale miałem okazję zobaczyć u rodziny jak był oglądany program typu z kamerą wśród ludzi na bodaj BBC Earth. Usłyszałem, coś w stylu, że parka uciekła na wyspę przed zmianami klimatycznymi to się zaciekawiłem co będzie gadane. Nie minęła chwila, a jedno z nich się wypowiedziało, że zaraz mnóstwo ludzi będzie musiało zmienić miejsce zamieszkania (chyba, zmienić, tak jak oni), bo zostaną zalani przez wodę z topniejących lodowców. A drugie zaraz potem powiedziało, że temperatura wzrasta o 1,5 stopnia co 10 lat. No hit. Ta propaganda to już jest szczyt.

Ale wiecie, przecież to nie telewizja to sączy, tylko to są "prywatne wypowiedzi" osób, które występują. To, że takie programy są reżyserowane to już nieważne.

Od lat 60 XX wieku na samej Antarktydzie stopiło się 9000 gigaton lodu z 24,3mln, czyli 0,037%. Nawet gdyby tempo zwiększyło się 100 krotnie (nierealne) w ciągu następnych 60 lat to lodu stopiłoby się 3,7%. Ile lodu jest na świecie można zobaczyć na grafice.

Natomiast o 1,5 stopnia to jeszcze nie wzrosło nawet od tego najzimniejszego okresu od którego sobie liczą wzrost temperatury, bo jest to bodaj obecnie 1,15.

Ja nie dziwię się, że ludzie są tak ogłupieni, skoro ja przypadkowo łapiąc coś z tv trafiam na gadkę o klimacie i od razu dwa takie hardcorowe kłamstwa. To co się musi dziać w tym telewizorze na co dzień. A z takimi wypranymi mózgami "męczę się" potem m.in. tu na wykopie.

#klimat #telewizja #propaganda
DanteTooMayCry - Nie oglądam telewizji, ale miałem okazję zobaczyć u rodziny jak był ...

źródło: earth__ice_spheres_pl

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DanteTooMayCry:

Od lat 60 XX wieku na samej Antarktydzie stopiło się 9000 gigaton lodu z 24,3mln, czyli 0,037%. Nawet gdyby tempo zwiększyło się 100 krotnie (nierealne) w ciągu następnych 60 lat to lodu stopiłoby się 3,7%. Ile lodu jest na świecie można zobaczyć na grafice

Znamienne, że żonglujesz masą lodu, procentami, średnicami śnieżek (xD) - wszystkim, tylko nie faktycznym tempem wzrostu poziomu
  • Odpowiedz
@SamozwanczyTurysta:

Znamienne, że żonglujesz masą lodu, procentami, średnicami śnieżek (xD) - wszystkim, tylko nie faktycznym tempem wzrostu poziomu morza.

Którego nie ma - o tym w linku. Weźmy wpierw to co sam
@DanteTooMayCry 0
@P35YM1574:

przecież to co tu napisałeś o narracjach, zmianach narracji, straszeniu i tym, że coś niby "wyszło" to albo manipulacja albo nieprawda i nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, aby to napisać po obejrzeniu filmiku, który podeslalem. W ogóle kiedyś ludzie badający wpływ CO2 na
  • Odpowiedz
@DanteTooMayCry:

Czyli, gdy weźmiemy na chłopski rozum którym nas straszą 1.2mm rocznie x 21 lat = 25mm = 2,5cm. I dalej na chłopski rozum 12,5cm w ciągu 100 lat

Wypadałoby po przeprowadzeniu takich obliczeń porównać je z obserwacjami i zastanowić się, skąd się bierze taka duża różnica (patrz wykres).
@DanteTooMayCry +1
@Antorus:

Zobaczymy, co pokaże 2025.

To zależy od dwóch
SamozwanczyTurysta - @DanteTooMayCry: 
 Czyli, gdy weźmiemy na chłopski rozum którym ...

źródło: 1632784236784

Pobierz
  • Odpowiedz
@SamozwanczyTurysta:

Wypadałoby po przeprowadzeniu takich obliczeń porównać je z obserwacjami i zastanowić się, skąd się bierze taka duża różnica (patrz wykres). (1)

No dawaj :D. Pośmiejemy się.
Pokaż mi również gdzie poziom podniósł się o wskazane 200mm i 100 mm. Hit. Zmiany poziomu morza są tak niewielkie, że nie są nigdzie wstanie pokazać tego i mówią wprost, że nie są wstanie - w linku wyżej o tym było. Ale tutaj wzrósł
  • Odpowiedz
Ja tam się już pośmiałem z Twoich wyliczeń nałożonych na obserwacje satelitarne (wykres powyżej)

No i co? Nadal nie?

Kto mówi wprost? xD Trend wzrostowy jest dobrze widoczny w ogólnodostępnych danych pomiarowych. (1)

Palcem
  • Odpowiedz