Wpis z mikrobloga

Trzeci raz siadam do wyboru routera do questa 3. Moje 3 stare routery z 5ghz działają gównianie, już lepiej sie sprawdza hot-spot bezpośrednio z komputera. Martwi mnie jeszcze port Ethernet 1gb/s w kompie, chyba, że okulary i komp po WIFI. Podeślijcie swoje rozwiązania. Gram z kompa po Virtual Desktop

#quest3 #oculus
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Martwi mnie jeszcze port Ethernet 1gb/s w kompie

@sensuel: spokojnie wystarcza

bierz cokolwiek z WiFi 6 albo WiFi 7 byleby miało MU-MIMO np. Xiaomi AX3200
  • Odpowiedz
  • 0
@Leniek: właśnie sprawdziłem, że ten co testowałem (MR70X) wifi 6 i mu-mimo i nie da się płynnie grać w beat sabera. Także nie wiem czy "cokolwiek" będzie dobre.
  • Odpowiedz
MR70X

@sensuel: BSS Coloring WiFi 6 MU-MIMO wszystko jest tylko przepustowość w pasmie 5GHz mogłaby być wieksza jeśli łaczysz coś wiecej niż tylko gogle, możliwe że problem lezy gdzie indziej.

PC zapięty kablem bezpośrednio do routera? Router w tym samym pomieszczeniu co grasz?
  • Odpowiedz
@sensuel: Ja bezprzewodowo korzystałem z Xiaomi AX3600 do którego podłaczone jest w opór innych sprzętów po WiFi i kablu i problemów nie napotkałem. Jeśli szukasz jakiegoś routera to rzuć okiem na Xiaomi AX6000 - podobny sprzęt ale już WiFI 6E, albo AX9000 jeśli chcesz sobie zrobić dedykowaną sieć tylko dla Questa na jednym routerze
  • Odpowiedz
  • 0
@Leniek: Tak, bezpośrednio kabel, brak innych urządzeń, stoje 1m od routera z okularami. Podłączę jeszcze raz i spisze sobie fpsy, bitrate itd
  • Odpowiedz
  • 0
@Leniek: Dla testu odpaliłem teraz beat sabera na takim setupie jaki wyżej wysłałem:
Framerate: 77 - 86fps
Latency: ok. 85 ms
Bitrate: 200mpps
Codec: hevc-10 bit
Więc nie miło jest jak wskoczy 90fps i dropnie do 75 w skrajnych przypadkach.
  • Odpowiedz
@sensuel: po pierwsze nie enkoduj dla HDR na quest 3 i najlepiej uzyj nvenc, po drugie bitrate wyskaluj na max 90% przepustowości twojego routera

Pewnie właśnie wybór enkodera powodował czkawkę
  • Odpowiedz
AX9000

@sensuel: Zamiast tego routera ja bym chyba uderzał w jakiś z Wifi6E i tribandem, np. TPLink AXE75 bądź Acer Predator W6, o ile jesteś przekonany, że problem stanowi faktycznie router :-).
  • Odpowiedz
@sensuel: pisałeś wyżej, że próbowałeś już routera z wifi 6 i było słabo. Jesteś pewien, że to wina routerów, a nie ich konfiguracji? Ja gram bez żadnych ścin na 5GHz routerze za 200 zł (RT-AC59U V2) i nie mam żadnych dropów itd. A jeszcze router po 2.4 GHz ogarnia mi dwa moduły do śledzenia oczu i wszystkie inne urządzenia w domu (kilka telefonów, telewizory, konsole). Sprawdzałeś czy się procesor nie
  • Odpowiedz