Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema, czytam na różnych tagach (ale również na innych serwisach anglojęzycznych), że sytuacja programisty jest coraz gorsza, jest dużo zwolnień i ciężej o prace, nawet dla doswiadczonego programisty. Z drugiej strony czytam wpisy jak np. wpisy @JamesJoyce o "data" (mam na myśli specjalistów od AI, ML, MLOps, DE itd.) i odnoszę inne wrażenie.
Jak to finalnie jest- czy specjalizacje w.w. można podpiąć pod programiste, czy jest to raczej inna dziedzina, do której ciężej się dostać (bo w większości przypadków wymagane jest ukończenie studiów) i raczej nie muszą się aż tak martwić co typowi programisci?

#pracait #programista15k #programista25k #praca #it #programowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim oczywiście że nie. Tak jakbyś chciał w programistów wpiąć adminów wszelkiej maści. AI i ML to teraz „nowość” i zarząd jak słyszy o sztucznej inteligencji to hajsy wysypuje z każdej kieszeni
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: obecnie mi się wydaje że trwa mocny wyścig firm, bo z definicji o wiele łatwiej być w czymś po prostu pierwszym i mieć przewagę, ale im dłużej tym wyścig trwa to ci na dalszych pozycjach zaczynają zdawać sobie sprawę i temat AI kosztuje i cały czas jego koszta rosną.
Tyle wspólnego ma co programista z DBA - programista też pracuje z bazami, ale to całkowicie inny zakres wiedzy i
  • Odpowiedz
Siema, czytam na różnych tagach (ale również na innych serwisach anglojęzycznych), że sytuacja programisty jest coraz gorsza, jest dużo zwolnień i ciężej o prace, nawet dla doswiadczonego programisty. Z drugiej strony czytam wpisy jak np. wpisy @JamesJoyce o "data" (mam na myśli specjalistów od AI, ML, MLOps, DE itd.) i odnoszę inne wrażenie.

@mirko_anonim: bo to róźne branże z różnymi projektami. Pozdrawiam z działki data
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pracuje jako DE i zadnego ssania nie ma. co wiecej coraz wiekszy nacisk na devops klada, bo chcieliby zeby DE stawiali robili cały CI+etl+viz, pomiedzy byli analitykami biznesowymi, zeby robili end to end a potem CD na ich karku i przetrenowanie end userow jezeli to raportowanie. Zatrudnic kilku i jazda. Po co osobne teamy? Po co rozne kompetencje? Niech kazdy robi srednio ale wszystko xD stawki jakos nie rosna
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Hej, zanim pracowałem w it, zajmowałem się AI na Uniwersytecie. Myślę, że zależy o jakie stanowisko pytasz. Część AI Engineeringu jest podobna do programowania, ale research czy data science już nie. I ja nie widzę żadnych kryzysów, jedynie wzrost, który obecnie jest odchyleniem, nie normą.
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: Wgl obowiązki i samo stanowisko Data Engineera jest tak zróżnicowane w zależności od firmy, jak mało które. Czasem to klikacz Azura, czasem ktoś kto robi również BI, a czasem jeszcze coś innego. Problem jest taki, że niektórzy dziwnie rozumieją "building of systems to enable the collection and usage of data". Nie zawsze jest to prawdziwy ETL/ELT.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: no, to prawda. Czasem DE tylko robia ingestion, transformacjami i modelowaniem zajmuja sie Analytics Engineerowie (klikacze Azura), a raportami np PowerBI Developerzy. Czasem BI engineer robi wszystko, czasem to jest nazwane Data Analyst xD roznie, ale mowie o tym jak bylo przez ostatnie moje 3~ lata i kilku klientow
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na początku różnymi rodzajami logik nieklasycznych w wykorzystaniu w AI, a później głównie NLP i na uczelni, i w pracy. Tak, posiadam doktorat. Naturalnie, ułatwia znalezienie pracy. Rozpocząłem pracę komercyjną nad AI, będąc na początku studiów doktorskich.
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: No, niestety. Klienci bardzo różnie rozumieją większość stanowisk związanych z Data. Ja robiłem przez ostatnie 7 lat praktycznie wszystko, co wchodzi w skład różnych obszarów data, jako dodatkowa działalność, będąc formalnie zatrudniony zawsze jako Data Scientist lub AI/ML Consultant. Co może nie jest takie złe. Jestem w stanie teraz robić sporo projektów całościowo, znam wszystkie główne narzędzia do wizualizacji, podobnie jak bazy danych czy ETL/ELT. Znam też dość dobrze
  • Odpowiedz