Wpis z mikrobloga

Właśnie z przeproszeniem, po wykopowemu mówiąc, jebłem. Od jakiegoś czasu w mojej okolicy pojawiają się liczne billboardy reklamujące nowe osiedle. Francja elegancja, inwestycja ze słowem "rezydencja" w nazwie, wizualizacja jak poniżej widać, z ogłoszeń w internetach wynika, że mieszkania w cenie po milion za czteropokojowe 88m2 z ogrodem 150m2
Elegancko i ekskluzywnie, c'nie? No to, kurna, poczekajcie na kolejne zdjęcia :D

#patodeweloperka #budownictwo
Jarek_P - Właśnie z przeproszeniem, po wykopowemu mówiąc, jebłem. Od jakiegoś czasu w...

źródło: chrome_4EVU2mXbKP

Pobierz
  • 157
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 414
Już nawet szczegół drobny, że stronę im szlag trafił i aktualnie należy ona do jakiegoś łowcy nieodnowionych domen, to się może zdarzyć każdemu, kto się bardziej zna na murarce, niż na tych całych internetach. Ale sęk w tym, że przypadkiem całkowitym natrafiem na tą rezydencję w trakcie spaceru. I jeszcze do końca nie pozbierałem szczęki z podłogi. Takie coś najpierw ujrzałem:
Jarek_P - Już nawet szczegół drobny, że stronę im szlag trafił i aktualnie należy ona...

źródło: chrome_m6kK44i51Y

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1129
Dobra, jeszcze niby nie ma tragedii, wąska działka, więc siłą rzeczy okien na ścianie być nie może. Ale... na zdjęciu tego nie widać, w naturze: staliśmy z rodziną i zastanawialiśmy się, czy nam się zdaje, czy to jest w trzy d--y krzywe?No kurcze... krzywe trochę. Belka pod nawisem ugięta w ój, narożnik odchyla się od pionu w sposób tragiczny, całość sugeruje raczej nie rezydencję, a rychłą katastrofę budowlaną:
Jarek_P - Dobra, jeszcze niby nie ma tragedii, wąska działka, więc siłą rzeczy okien ...

źródło: chrome_azij0tN1Fo

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 361
Całość wygląda na stojące od jakiegoś czasu, styropianowe bloczki, z których toto jest zbudowane mocno już zżółknięte, zresztą sam fakt pozostawienia tego w obecnej formie na zimę niezbyt dobrze świadczy o deweloperze. Ale mniejsza o UV, przecież te obwisy widoczne na zdjęciu sugerują, że całość powinna być co rychlej wyburzona i postawiona od nowa. Ciekaw jestem, ile osób w tą inwestycję umoczyło i czy wiedzą jak to wygląda.
  • Odpowiedz
@Jarek_P uuuuuuu ła! Będzie co tarować xD pytanie czy to przekroczenie dopuszczalnego obciążenia czy może fundament rozjeżdża się. Bo jak te słupy nie są na wspólnej płycie to dla mnie będzie to błąd projektowy.
  • Odpowiedz
  • 111
pytanie czy to przekroczenie dopuszczalnego obciążenia

@lukasz-szwach: wg mnie to jest typowy do bólu skutek będącej normą na obecnych budowach Wieży Babel: kierbud, który na budowie "bywa", bo ma płacone na minuty, projekt odwalony na kolanie, wielojęzyczna ekipa budowlana z kwalifikacjami typu "Wania, ty znajesz, jak dom budować? Da!", do tego jeszcze dość wymagająca technologia wylewanego szalunku styropianowego, która jak dla mnie składa się głównie z wad, ale jeśli dobrze
  • Odpowiedz