Wpis z mikrobloga

Hej! Pomoże ktoś ogarnąć bazylię? Całkiem dobrze mi rośnie ale mam problem taki, że zaczyna mi się w każdej doniczce "łodygować". W innej, gdzie obciąłem niżej, zrobił się brązowy rdzeń i listki rosną na boki ale bardzo powoli. Łodygi są co raz dłuższe i mają co raz mniej listków. Co zrobić, żeby mieć ładny i bujny krzaczek?

#ziola #rosliny #ogrodnictwo
Peter_Mountain - Hej! Pomoże ktoś ogarnąć bazylię? Całkiem dobrze mi rośnie ale mam p...

źródło: IMG_9967

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeżeli dobrze pamiętam to Bazylia nie lubi ścisku. Niezbyt dobrze rośnie jak jedna jest koło drugiej. Dlatego taką ze sklepu warto od razu rozdzielić na parę doniczek.
U ciebie nie jest źle. Może chodzi o to by poprawnie ją przycinać od góry by zmusić do rozrostu na boki?
  • Odpowiedz
@Peter_Mountain: tak, jak ktoś napisał wyżej - możesz próbować ją podcinać, żeby rosła na boki, ale marketowe zioła zazwyczaj niezbyt dobrze sobie z tym radzą. zauważyłam, że nieco "mocniejsze" są odcięte i ukorzenione w wodzie łodyżki, więc jeśli masz na to czas, polecam rozważyć też taką opcję.

no i nie do przeskoczenia jest fakt, że zioła (wszelkie) lubią po prostu dziczeć w uprawie domowej ( ͡° ʖ̯ ͡
  • Odpowiedz