Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy da się poprawić działanie swojego mózgu żeby był bardziej wyostrzony, lepiej przyswajać informacje?
Tyle się mówi, że wiek 30-40 lat to peak dla mężczyzny ale mam wrażenie że wszystkie moje zdolności kognitywne poszły na dno i mój mózg to sito. Nawet się nie dziwie, bo od momentu skończenia szkoły (czyli dawno) już raczej nie musiałem nic zapamiętywać, czytać czy uczyć się. Co gorsze moje dni przypominają raczej bezsensowne scrollowanie wykopu i innych social mediów + często sięgam po a-----l żeby zaszumiało w głowie i na odmulenie. Nawet moje skupienie trwa kilka sekund więc nie potrafię już czytać książki. Takie coś trwa latami więc na pewno nie jest dobre dla głowy, pytanie jak to naprawić?
- chcę poprawić zdolność zapamiętywania
- chcę szybciej przyswajać informacje
- chcę mieć zdolność łatwego łączenia wątków (zamiast czytać coś 5 razy zanim zrozumiem i się połapie)

#nauka #rozwojosobisty #mozg #zdrowie #medycyna #socialmedia #dopamina #depresja #psychologia #przegryw #autyzm #adhd #prokrastynacja #praca taguje też (bo może macie jakiś lifehack na naukę) #it #programowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: magnez, d3, omega3, cynk itd. te wszystkie "inteligencje" biora sie z dobrego odzywiania i ogolnie dobrego stanu zdrowia

wez pod uwage jak dziala twoj mozg gdy jestes niewyspany, chory, po pijaku, masz goraczke itd.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
ode mnie:
- witamina D, omega i czosnek
- nie pal marychy i nie pij, to są główne otępiacze
- czarna niesłodzona kawa TAK, energole NIE
- nieprzerywany SEN o
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Siemano, wiem o czym mowisz. W wieku czterdziestu lat poszedlem na kurs oficerski, i po miesiacu musialem isc do apteki, bo myslalem, ze doszedlem do jakiejs sciany intelektualnej. Jestem zawodowym alkoholikiem, niedoszlym samobójcą z przechlania, za mlodu w zasadzie lecialo wszystko, w heroicznych ilosciach i o takiej samej dlugotrwalosci ciągów. Ostatni raz czegokolwiek uczylem sie dwanascie lat temu, kiedy skonczylem protetyke. Od tego czasu nic. Yt, League of Legends,
  • Odpowiedz