Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam dosyć jeżdżenia starym autem. Raz po raz u mechanika, tu stuki, tu maglownica, tu hamulce do wymiany. Kolejnego używanego też nie chce brać bo to zawsze ruletka i inwestycja w bliższej lub dalszej perspektywie.

Chciałbym raz w życiu pojeździć czymś nowym, od początku w moich rękach a nie 'po kimś'. Ot taka zachcianka.
Nie ukrywam - budżetu nie mam sporego ale wymagań też raczej nie.

Coś żeby pomieścić rodzinę 2+2 na co dzień, głównie na miasto. Silnik nie musi być jakiś wybitny bo w mieście wielka moc nie potrzebna, a w trasie też nie szaleję jakoś szczególnie. Bajerów też nie muszę mieć.
Trasy to może jakieś 20% kilometrów które robię ale miłoby było pomieścić wszystie bagaże w środku i jadąc jakieś 120km/h móc swobodnie porozmawiać słysząc coś innego niż szum.

Automat to byłby już lux.

Myślę, że mógłbym dać za niego jakieś 100k w leasing. 30k wpłaty wstepnej, leasing na 5 lat, ze 20k wykupu.

Czy da się cokolwiek sensownego znaleźć w tej cenie na moje małe wymagania?

#samochody #samochod #polskiedrogi #kierowcy #polscykierowcy #pytanie #kiciochpyta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: škoda octavia w podstawie a. renault megane - jakoeś dobre ceny teraz mają. Klima w podstawie jest i z must have przy ograniczonym budżecie to tyle.
  • Odpowiedz
@cacyyy: jeżdżę atecą 1.5 dsg z 2021 roku to dla op zrobię recenzję. W takim układzie silnik spoko, dobrze się wyprzedza. dsg bardzo szybko zmienia biegi. Te 8.5s do setki zupełnie wystarczy. Wyciszenie do tych 120km/h też spoko, jest cicho, przy 140 już jest głośniej, ale nie ma tragedii.
Ale bagażnik jest mały. Dla rodziny 2+1, jak gdzieś pojedziemy na wakacje to muszę kupić box dachowy, bo już wiem, że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a jakimi markami używanymi jeździłeś wcześniej?

Za tą kasę była wyprzedaż rocznika niezniszczalne toyoty corolle, a nie kolejne g---o z vag albo dacia.
  • Odpowiedz
  • 2
@mirko_anonim bierz niezniszczalna toyotę corrolle w kombi i zapomnisz o naprawach na przynajmniej 10 lat. Jeżdżę rav4 od kilku lat i tylko olej wymieniam co roku ( ͡° ͜ʖ ͡°) wcześniej jeździłem fabia i innymi wynalazkami jak Opel czy reno czy nawet Mercedes. Zawsze był stres czy odpali, czy dojadę do celu, czy przejdzie przegląd i ile mnie warsztat skasuje za kolej a naprawę. Szkoda życia i
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim z rocznika 24 może uda się Skodę Octavię z jakimś rabatem zmieścić w budżecie?
Przy 2+2 nie lekceważyłbym kwestii bagażnika który w Octavii jest zdecydowanie powyżej przeciętnej.
Ja mam Superba 1. 4TSI i jestem bardzo zadowolony. Tylko przy wyjazdach pod namiot żałuję że jednak nie poczekałem na kombi.
  • Odpowiedz
@ATAT-2

@pasta_alla_carbonara: Znajomy ma. Ogólnie to taka Fabia na lekkich sterydach. Niby spoko ale bagażnik wielkości wózka sklepowego. Rodziny tam nie spakujesz na wakacje

Zawsze mnie to zastanawia co ci ludzie biorą na te wakacje. No chyba, że wózek, to ok, ale wtedy to trzeba liczyć dużego kombiaka jako wystarczający, bo te kamiqi czy inne octavie combi to za mało.
My się zapakowaliśmy na 10 dni rodziną 2+2 do
  • Odpowiedz
kamiqi czy inne octavie combi to za mało.

@LubieSzaszylkiZLublina: z tego co kojarzę to kamiq ma około 400l. Tyle co w jakimś małym sedanie a a wyglądać na suva / crossovera

Ja do Peugeota z dużym bagażnikiem ładuje wózek, łóżeczko i materac dla najmłodszego i już po połowie bagaznika ;)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przecież te odpowiedzi, które padają i będą padać są kompletnie bez sensu, bo 80% ludzi będzie polecało tym czym jeździ, lub chciałoby, nie patrząc na Twoje wymagania. Ja też Ci mogę napisać od siebie, że tylko bierz pod uwagę kombi, lub van z mocna turbina, jak już musisz wyprzedzić mając rodzinę na pace, to czujesz się bezpiecznie i w miarę pewnie.

Samochód, tak jak każda inna rzecz w obecnym
  • Odpowiedz