W dżaponi najbardziej lubię to, że o ile w amerykańskiej/europejskiej popkulturze ciężko trafić na postać #intp o tyle w animcach, pojawiają się stosunkowo często, w ramach komicznych, nerdowskich zwyczajów, albo analitycznego podejścia w rozwiązywaniu spraw kryminalnych xD [taki typical L z dead note]
A szczególnie trudno o postać kobiecą, bo cechy analityczne są zazwyczaj kojarzone z mężczyznami
Na screenie stereotypowy przykład mentalny INTPa
____________ Chociaż bardzo chlubnym przykładem jest baba z serialu Berlin [ #domzpapieru ], ta nerdowska analityczka. Gdy oglądałam ten serial, byłam w aktualnej obesji romantycznej, w której sama nie rozumiałam swoich odczuć, emocji i myśli, które przysłaniały mi logiczne rozumowanie. Wtedy czułam się jakbym widziała lustrzane odzwierciedlenie mojej osoby. Naprawdę świetne doświadczenie poczu, jakby można było się z kimś utożsamić. Szczególnie, że stereotypowo INTP, tak jak INTJ raczej czują się poza społeczeństwem, jakby do niego nie pasowali.
_____ I pomijając narcyzm Sherloca Holmesa z 2010, postać też fajnie przedstawiała zawiły tok rozumowania INTPków
@Wrrronika: w ogóle w anime jest sporo bohaterów introwertyków, realistycznie przedstawiony przegryw (welcome to nhk).
Niestety anime ma ten problem ze strasznie zidiocialo. Wiadomo zawsze było anime co było bardziej memem, ale kiedyś było sporo animcow co po prostu przekraczało granicę i robiło coś czego nie było w innych mediach jak NGE, teraz może raz na kilka lat coś takiego się pojawi. Ostatnio miałeś made in abyss
@tubkas12: biorac pod uwage ile codziennie jest tworzonych mang, to tylko proby dotarcia do jak najszerszej widowni trafia majatkowo Tak jak z kazdym dzielem. Produkowane jest duzo, a tylko czesc nauczy nas czegos nowego ¯\(ツ)/¯
Jest sporo anime, ktore dalej przekazuja wazne dogmaty i czasem wydaje mi sie ze robia to lepiej. Bo nie komplikuja nadmiernie wszystkiego. Przekazuja duzo rzeczy bezposrednio.
Wiele filmow ktore sa ubostwiane przez kinomaniakow ma niepotrzebnie dodana "artystycznosc", ktora
@tubkas12: a INFJ to juz w ogole dol z dziura. Powodzenia z radzeniem sobie z egzystencjalna pustka i tym jak bardzo swiiat jest pozbawiony zasad (✌゚∀゚)
[Ja wyszkam z cynizmu, ale dalej wraca czasem, ehhhhh ( ͡°͜ʖ͡°) ]
Skoro Slawosz nigdzie już nie poleci robię predykcję że w ciągu <18 miesięcy będzie rozwód z posłanką atencjuszką - ona chciała być żoną astronauty a nie jakiejś popierdułki
A szczególnie trudno o postać kobiecą, bo cechy analityczne są zazwyczaj kojarzone z mężczyznami
Na screenie stereotypowy przykład mentalny INTPa
Naprawdę świetne doświadczenie poczu, jakby można było się z kimś utożsamić.
Szczególnie, że stereotypowo INTP, tak jak INTJ raczej czują się poza społeczeństwem, jakby do niego nie pasowali.
_____
I pomijając narcyzm Sherloca Holmesa z 2010, postać też fajnie przedstawiała zawiły tok rozumowania INTPków
Ahhhhhh
#mbti #filmy #anime #popkultura #psychologia
źródło: 1000010705
Pobierzźródło: loli-police
PobierzNiestety anime ma ten problem ze strasznie zidiocialo. Wiadomo zawsze było anime co było bardziej memem, ale kiedyś było sporo animcow co po prostu przekraczało granicę i robiło coś czego nie było w innych mediach jak NGE, teraz może raz na kilka lat coś takiego się pojawi. Ostatnio miałeś made in abyss
Mam tak samo z tym windowsem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To są najrzadsze typy osobowości u ludzi. Dodalbym jeszcze swój czyli infj
źródło: 1730646422893292
PobierzTak jak z kazdym dzielem. Produkowane jest duzo, a tylko czesc nauczy nas czegos nowego ¯\(ツ)/¯
Jest sporo anime, ktore dalej przekazuja wazne dogmaty i czasem wydaje mi sie ze robia to lepiej. Bo nie komplikuja nadmiernie wszystkiego. Przekazuja duzo rzeczy bezposrednio.
Wiele filmow ktore sa ubostwiane przez kinomaniakow ma niepotrzebnie dodana "artystycznosc", ktora
Teraz muszę zasnąć by rano o tym już nie pamiętać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
[Ja wyszkam z cynizmu, ale dalej wraca czasem, ehhhhh ( ͡° ͜ʖ ͡°) ]