Wpis z mikrobloga

Jak zapewne mogliście słyszeć, wczoraj miało miejsce zakrycie Saturna przez Księżyc. Tu wrzuciłem kilka fotek, które zrobiłem w czasie trwania zjawiska: https://imgur.com/a/OkKj7O3

(Jakby ktoś się zastanawiał: fotka Jowisza jest zupełnie innej jakości, bo to wyostrzony stack 500 klatek, z dołożoną soczewką Barlowa 3x. Saturn i Księżyc to pojedyncze klatki.)

#ciekawostki #astronomia #kosmos #gruparatowaniapoziomu #fizyk20content
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fizyk20: Najs, troche przestrzeliłem :D Na czym to jedzie, eq5 czy cos wiekszego?
WCP na dole, paski z lewa na prawo :)
SCT 2000/200, z barlowem x2 wychodzi mi kupa, bo mam pojechana kolimację i nie mogę się idealnie wstrzelić w punkt :( - czekam na mroźną noc żeby przejrzystość byłą idealna.

U mnie wczoraj chmury, dopiero koło 22 coś wyszło jak już było after birds.
BassGru - @fizyk20: Najs, troche przestrzeliłem :D Na czym to jedzie, eq5 czy cos wie...

źródło: 2024-12-25-204622-Jupiter_anim

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@BassGru: O, też ładne foty! A sama orientacja to głównie zależy od tego jak kamerka jest zamontowana. A w Newtonie jeszcze od orientacji tubusa (w sensie, po której stronie tubusa jest wyciąg okularowy).

A montaż mam HEQ5.
  • Odpowiedz
@Rancor: Ziomek, masz kolorowe pixele, zrobiles zly debayer przy skladaniu :) W opcjach autostakketa ustaw RGGB, bo chyba taki 224 ma schemat kolorkow.
Polecam program PIPP, on ma opcje debayer z opcja HQ, ktora moim zdaniem daje lepsze efekty niz debayer z autostakketa. A potem i tak w auostakket wrzucam, ale juz mam kolorowe klatki.
Mars to samo. Ten material jest zle procesowany. Powalcz, bo to sie fajnie zapowiada.
  • Odpowiedz
Polecam program PIPP

@BassGru: Od tego zawsze zaczynam, co widać w nazwie pliku, z tym, że miałem dłuższą przerwę od astrofoto i dziś trudniej mi przypomnieć sobie wszystkie kroki, które wtedy wykonywałem. Co ciekawe z podobnych warunków atmosferycznych wyciągałem dużo lepsze obrazy, jak poniżej. Dzięki za rady, spróbuję wykonać proces jeszcze raz, a najlepiej będzie jak zbiorę kolejny materiał obserwacyjny
Rancor - >Polecam program PIPP

@BassGru: Od tego zawsze zaczynam, co widać w nazwie ...

źródło: 2023-11-07-2332_9-Jupiter_pipp_lapl5_ap1_Drizzle30

Pobierz
  • Odpowiedz
@Rancor: Jak juz chodzi o nazwy plikow i co z nich mozna wyczytac, to nie drizzluj Jowisza i ten filtr laplace to tez nie wiecej niz 5, bo Jowisz to mocny SNR sam w sobie.
Ogolnie autostakkert uzywam tylko do:
-Drugiego odsiania klatek (PIPP moim zdaniem jest tu lepszy, nawet na max brightness algo, wiec wyciagam najlepszy 1000 z PIPP i potem w AS robie stacki 100 200 300 500 i wybieram
  • Odpowiedz
@BassGru: Faktycznie dużo tego do poeksperymentowania. Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że obraz surowy jest tu najważniejszy. Mam teleskop bez prowadzenia, dlatego po pierwsze, unikam soczewki Barlowa, a po drugie, długość nagrania to u mnie zwykle 40-45 s. Nie wiem czy nie jest to też zbyt krótko
  • Odpowiedz
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że obraz surowy jest tu najważniejszy.

@Rancor: No ostrosc jest mega problemem. Jezeli tylko moge to do planet ustawiam ja na Ksiezycu. Maska bahtinova moze pomoc, a teraz nawet tri-bahtinovy wymyslili - sprawdz printables, znajdz model 3d, ktory ci pasuje i wyslij do jakiejs firmy od druku 3d, ja swoja maske zaplacilem 70 PLN z wysylka. Jednak ten ksiezyc najlepiej mi sie sprawdza.

Mam teleskop bez
  • Odpowiedz
Właśnie tego potrzebowałem, profesjonalnej instrukcji! Spróbuję faktycznie jeszcze raz z Barlowem, do którego się trochę zraziłem. Dzięki jeszcze raz za wszystkie porady i po kolejnej sesji zobaczę jak wiele uda mi się wyciągnąć
  • Odpowiedz
@Rancor: Powodzenia w kolejnych próbach. Przy planetach bez prowadzenia naprawdę można sobie rwać włosy z głowy, ale warto moim zdaniem próbować, bo nawet bez prowadzenia jowisz czy saturn może wyjść elegancko i całkiem pro.

Jak zrobisz np. 10 filmikow z jowisza i zlozysz 10 stackow to mozna je potem derotować w WinJupOS i zrobić super stacka, ale tu nie podpowiem, bo sam niedawno zacząłem się tym bawić i muszę zrobić nowy
  • Odpowiedz
Jak zrobisz np. 10 filmikow z jowisza i zlozysz 10 stackow to mozna je potem derotować w WinJupOS i zrobić super stacka, ale tu nie podpowiem, bo sam niedawno zacząłem się tym bawić i muszę zrobić nowy materiał do tego projektu.

@BassGru: To jeden z moich celów na przyszłość. Sześciogodzinna rotacja

Na pewno mega ważna jest kolimacja, jak nie masz kolimatora laserowego, to ludzie mówia ze tym tri-bahtinovem tez mozna zrobić
  • Odpowiedz
A właśnie, na ile powinienem ustawić gain? Na oko, aby obraz był czytelny, czy we właśnie "dowalić"?

@Rancor: Ustawiasz jak najkrótszy czas twoja kamera potrafi realnie wyrobić i dowalasz gainem, tak zeby odczyt z matrycy w przedziale 0-255 byl kolo 210-220 dla czerwieni.
  • Odpowiedz