Wpis z mikrobloga

Mając IKE w XTB w co byście inwestowali nie mając jakiegoś wielkiego kapitału? Większość kasy chce dać na obligacje w PKO. Jak na razie mam tam 10k. Drugie 5-10k mogę dać na początek w IKE. Coś tam już pokupowalem i myślę, że przesadziłem xD Niepotrzebnie na kupowałem spółek, które już miałem w etfach i mam tych akcji tyle, że złapałem się na tym, że co chwilę sprawdzałem kurs, a to chyba nie o to chodzi. Zostawić tylko etf vwce.de i iusq i będzie git? Mam jeszcze polskie akcje typu Orlen, XTB, budimex, cd projekt, kęty, PZU - zostawić czy wywalić? Te droższe mam tylko w akcjach ułamkowych i chyba te droższe wywalę.
#gielda
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 31
@MasazProstaty: nie rozumiem złośliwości. Na pierwsze inwestycje w akcje i etfy mam od razu się w----ć po kule na 100k?
10k to tak na początek, a i tak limit roczny teraz to jakieś 26k.
  • Odpowiedz
@Vestor Ja stosuje dwa portfele jeden na ike a drugi na ikze. Portfel 1 - typu kup i zapomnij - spółki technologiczne, etf na SP500, etf na Nasdaq - nie interesuje mnie co się w nim dzieje wchodzę raz na rok i coś dokupuję. Portfel 2 - spółki dywidendowe z USA - wchodzę 2-3 razy w roku i dokonuje roszad +reinwestuje dywidendy.
  • Odpowiedz
  • 0
@juice-wrld: oprócz tych co napisałem, to mam zagraniczne jak Apple, nvidia, palantir, alphabet, take two intuitive machines i tesla. Sporo w akcjach ulamkowych, bo mialem zamiar dalej w nie dopłacać ale nie wiem czy jest sens w IKE się tak bawić.
  • Odpowiedz
  • 1
@wybacz: w takim razie tak zostawię. Ogólnie czytałem inwestomat, ale czy więcej czytam tym większy mętlik w głowie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Vestor:

nie wiem czy jest sens w IKE się tak bawić.

Zależy u jakiego brokera. Na ike w xtb opłaty za przewalutowanie są większe niż u konkurencji, dlatego ja na twoim miejscu poszukałbym spółek z gpw
  • Odpowiedz
  • 0
@juice-wrld: mam w XTB, ale
jeśli robię zakupy za małe kwoty to chyba nie ma tragedii. Ogólnie cały czas się uczę, bo to moje pierwsze dni z takimi inwestycjami, więc nawet jeśli parę złotych stracę to wszystko w imię nauki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jeśli robię zakupy za małe kwoty to chyba nie ma tragedii.

@Vestor: a jak Ci akcje wypier*oli zanim wyciągniesz po 60ce na 2000%? Będzie drugie 0.5% przy konwersji z powrotem ;)
mBank jest najtańszy do zagranicznego IKE jak coś.
  • Odpowiedz
@wybacz: @Vestor:
iusq wcześniej miało wcześniej TER 0,60, przez co było mniej opłacalne od vwce, teraz ma ter w wysokosci 0,20. Natomiast vwce trzyma 0,22 cały czas, różnia jest taka, że vwce ma jakiś 1000 firm więcej w swoim koszyku
https://portfoliometrics.net/etf-comparison/IUSQ-VWCE
różnice są na tyle nieznaczne, że jeśli nie wrzucasz tam milionów to ja bym po prostu dokładał do tego, którego więcej już nakupowałeś
  • Odpowiedz
  • 0
@SmartCheetah: to już takie życie, przeboleje
@MaximusDecimus iusq mialem najwięcej także ten etf zostaje
jeszcze jakimś się zainteresować czy ładować kasę tylko w tego? ogólnie dochodzę do wniosku, że na xtb będę ładował kasę bardziej w etf zagraniczny i polskie akcje.
  • Odpowiedz
@Vestor: Sam zacząłem inwestować w październiku 2024 i jeżeli miałbym się cofnąć to kupowałbym tylko IUSQ albo SXR8 i nie bawił się w pojedyncze spółki. W takie coś można się zacząć bawić jak już się nabierze trochę doświadczenia. Tym bardziej, że moim zdaniem na początku to nie stopa zwrotu będzie miała największe znaczenie tylko comiesięczne dopłaty.
  • Odpowiedz
iusq to dosyć bezpieczny walor, ale jako że inwestujesz w ramach IKE to imo można trochę zwiększyć tolerancje ryzyka. Ja bym pozbył się polskich akcji (chociaż w sumie to samo jestem aktywnym inwestorem naszego banana i jakiś % tam wrzucam co miesiąc), a zrobił bym portfel 80/20 iusq/nasdaq, w obydwu najwiekszymi walorami są giganty typu apple, nvidia, ale dzieki tym 20% wzrosnie nam na nie ekspozycja (moze bardziej się wahać portfel, ale
  • Odpowiedz
@minor983: Mają mniejsze koszty przewalutowania ale mają koszty transakcyjne. Np. przewalutowanie jest po kantorowych stawkach ale masz prowizję za zakup np 0,29% ale nie mniej niż 14zl dlatego przy małych zakupach taniej wychodzi xtb a przy większych np. eMakler w mBanku.
  • Odpowiedz
@Vestor: cena jednostki nie ma większego znaczenia szczególnie w indeksie topowych spółek. Staraj się ograniczać ruchy bo przez takie coś już straciłeś conajmniej 1% za przewalutowanie. Im mniej kombinacji na początku tym lepiej.
  • Odpowiedz