Wpis z mikrobloga

Nie mam skilla w elektronice zbyt dużego, ale łacina aż się sama na język nasuwa czasem.

Odpalam PS One (które kupiłem od już nie pracującego ze mną kolegi za 100zł), płyt nie czyta, za to w menu karty pamięci elegancko wchodzi. Myślę, a rozkręcę i zobaczę czy może przerobiona i jaki model lasera (zakładałem że do wymiany).

Konsola z chipem, więc zrobiłem zdjęcie lasera i zabieram się za składanie i zamawianie lasera. Patrzę a ten laser coś dziwnie wygląda. Okazało się że taśma od lasera była jakoś wsadzona jedynie pod laser i nie była podpięta dobrze. (Szkoda że nie zrobiłem foto, ale wolałem szybko poprawić i podpiąć)

Poukładałem taśmę w laserze i dobrze podpiąłem. Odpalam i bangla. Jeszcze z 10 minut zabawy z regulacją lasera i wszystko elegancko działa :)

Już mógł w sumie powiedzieć że grzebał przy laserze ale nie ogarnął, a ja mogłem sprawdzić. Chociaż ostatecznie 100zł za przerobione PS One z padem to nie tak najgorzej :)

#czujedobrzeczlowiek jak tak sprawi że coś zacznie działać na nowo :)

#elektronika #konsole #retrogaming
MisterMinister - Nie mam skilla w elektronice zbyt dużego, ale łacina aż się sama na ...

źródło: IMG_1613

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L24D: najpierw na YT zajrzałem i sprawdziłem że to dosłownie kilka śrubek żeby otworzyć. W środku kolejne trzy i od lasera dwie (musiałem tę taśmę poprowadzić prawidłowo bo mechanizm blokowała), więc razem z testami, kalibracją i czyszczeniem to około 1h zabawy :)
  • Odpowiedz
@L24D: no ja wczoraj wymieniałem ekran na IPS w GBC, dosłownie z 30 minut roboty wraz z rozmyślaniem co do czego. Odkryłem jakąś przyjemność z samodzielnej naprawy tych sprzętów. Jeszcze muszę wyczyścić pady dwa dzisiaj, no i zajrzeć do PS2 Fat jaki laser, bo tamten na 100% do wymiany.
  • Odpowiedz
@MisterMinister: ja właśnie od lat się zbieram na wymianę ekranu w GBC na jakiś z podświetleniem oraz muszę wymienić głośnik. Kupiona używka w gamestop za 5 dolarów 20 lat temu, sama konsolka pewnie jeszcze starsza
  • Odpowiedz
@L24D: no ja od roku miałem z ali ekran IPS do GBC i dopiero usiadłem, jeszcze tak samo głośnik w tym mam do wymiany. A sprzętu Ci u mnie w opór, zbierałem retro z 13 lat już. Cała szafa, na drugiej cała góra i z 10 skrzynek.
  • Odpowiedz
Już mógł w sumie powiedzieć że grzebał przy laserze ale nie ogarnął,

@MisterMinister: żartujesz? Przecież straciłby twarz, jaja by mu uschły i sam nie wiem, co jeszcze. Dorabiałem sobie kiedyś w serwisie RTV, urządzenia, w których ktoś już grzebał były bardzo częste (i bardzo często skutki grzebania były gorsze, niż pierwotna usterka), ale przyznać się, powiedzieć, co było robione? A w życiu. Dostajesz urządzenie, właściciel stanowczo twierdzi, że jeszcze wczoraj
  • Odpowiedz