Wpis z mikrobloga

Czy istnieje jakakolwiek inwestycja z w miarę stałym zyskiem, przyjmijmy na to 1-1,5% w skali miesiąca?

Nie chodzi mi o wyciągnięcie z 10 tysięcy w ciągu roku nagle 200 czy coś, a szukam czegoś, gdzie mogę w--------ć pieniądze i wyciągać co miesiąc jakiś niewielki procent i zysk z tego mimo wszystko jednak będzie stały.

Najlepiej by było to dostępne w #revolut

#inwestujzwykopem #inwestycje #gielda #pieniadze #kiciochpyta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@3k1m: nieee, rzuciłem 1% jako coś wydającego sie małe, może to być równie dobrze nawet 0,5% i mniej, byle wyciągnąć np. z 10 tysięcy miesięcznie dychę na jakiegoś kebsa, a przy okazji mieć kasę zamrożoną na wszelki wypadek. Nie mówiąc o bardziej ryzykownym sposobie kupowania akcji małych spółek za 2-3k i sprzedawania jak tylko zyskają +5% albo i więcej, ale wtedy to trzeba śledzić wykresy 24/7 tak naprawdę
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137:
To możesz kupić spółkę która ma wysoka stopę dywidendy. Przy 10 000 zł i 5% yieldzie dostaniesz około 40 zł (okolo 30 zł netto) brutto miesięcznie. Ale jak się nie znasz to lepiej obligacje, ale czy notowane, lub detaliczne to już nie doradzę
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137: Są firmy co wypłacają dywidendy co miesiąc: realty income, Cibus, Main street, agree realty, stag industrial. Najlepiej ostatnio wypłacał (powyżej 10% w skali roku) chyba dynex capital, agnc investment, Oxford square capital, orchid island capital i horizon technology finance.
Poczytaj sobie o miesięcznych dywidendach, mnie ten temat nie interesuje bo jestem za biedny by się zadowolić 10% w skali roku.
  • Odpowiedz
@NoobczanPotasu:
Jak reity to lepiej teraz niz dwa lata temu. Chociaz Ciekawe czy wprowadza te cła na chinszczyzne, bo taki realty ma za klientów sklepy z chińskimi zabawkami w dużej części, oraz polityka trampa może być profinflacyjna co oznaczać może wyższe stopy przez dłużej. Ja póki co holduje reity
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137: Ciężko kurde.
Może jakieś opcje w krypto typu dostarczanie płynności na stablecoinach, ale tam yield jest bardzo zmienny. Jednego dnia może być kilka, innego kilkadziesiąt procent. No ale to też ma swoje ryzyka
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137: Wszystko powyżej 7% rocznie ROI to mega kopalnia złota. Procet-dwa rocznie powyżej inflacji dadzą ci najlepsze lokaty, obligacje skarbowe, reity lub ogromne kapitały inwestycyjne, opierające się na największych światowych spółkach.

Ale to tak jak napisałem. 2% zysku rocznie powyżej inflacji to trudna sztuka.

Stałe zyski robią się ciekawe i istotne od nieco większych kwot rzędu 2-5 milionów. Tutaj te 2% powyżej inflacji to przyjemne dodatkowe kieszonkowe.
  • Odpowiedz
  • 1
@JuanPablitoSegundo_2137 przecież ty właśnie opisałeś konto oszczędnościowe, jedyne utrudnienie takie że co 4-6 miesięcy trzeba przerzucać pieniądze do innego banku bo prawie każdy oferuje 7% w skali roku ale tylko na kilka miesięcy
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137 Toyota IKO (Indeksowane Konto Oszczędnościowe)? Przy 10k dostajesz 48,5zł miesięcznie. Za robienie chociaż jednej transakcji w miesiącu ucinają ci za cały miesiąc 30zł, ale nawet jakbyś miał kaprys wypłacać co miesiąc to dalej masz 18,50zł dla siebie w najgorszym wypadku. Obligacji bym nie brał bo dużo p---------a i czekania na te grosze które dostaniesz. Możesz też skakać z banku do banku na konta oszczędnościowe dla nowych kont gdzie na starcie
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137: 1 nie ale 0.5% już tak, ogólnie 6% rocznie. Tyle dają fundy obligacyjne mieszane, zarządzane aktywnie. Gdy jest to opłacalne, to większość portfela masz obligacje skarbowe, korporacyjne, samorządowe, czy innych państw, zależy co da aktualnie większy zysk. Ryzyko jest minimalne, 5-6% rocznie praktycznie pewne. Gotówkę transferujsz do i z w przeciągu 5 dni roboczych.
  • Odpowiedz