czy mieszka ktoś w #finlandia . Wybieram się na erazmus do Helsinek w przyszłym tygodniu i zastanawiam się co warto jeszcze zabrać, coś może mniej oczywistego? Może jakieś inne protipy ;)
Mieszkać będę w Espoo a studiować w Aalto. Pozwolę sobie zawołać @Seaglopur @dict bo widzę się czasem pod tagiem udzielacie
@Xianth2: kurczę nigdy nie przewoziłam, w bagażu rejestrowanym, nie zepsuje się to? A coś innego warto brać? Rodzina mnie straszy że mam raki na śnieg wziasc
@Mistymay: wszystko co będziesz potrzebował kupisz lepiej dopasowane do lokalnych warunków lokalnie. Co do mięsa: jak użyjesz torby termalnej to zamrożone mięso powinno bez problemu dotrzeć. Teraz na zewnątrz takie temperatury że samo się zamrozi. I tak, co do raków to można je kupić już na miejscu w sklepie typu Tesco, w pl raczej nie widziałem tego w takich sklepach więc być może kupisz sprzęt wysoko wspinaczkowy za wiele monet
@Xianth2: dzięki, ale jestem ciekawa czy np w Helsinkach i bliskich okolicach faktycznie takie raki będą potrzebne, wolabym z domku wziasc bo nawet mam tylko zastanawiam się czy w codziennym życiu faktycznie miejscowi ich używają
@Mistymay: ja nie używam, wszystko jest w zimie posypane kamyczkami i tarcie dobre jest, ale niektórzy używają, na pewno przyda się dla osób starszych i z ograniczeniem ruchomości. Jak masz i weźmiesz to na pewno nie zaszkodzi, najwyżej nie użyjesz.
@Mistymay: z takich typowych rzeczy to: https://pacjent.gov.pl/ekuz, router jakis (na 90% nie ma w pokoju, masz tylko gniazdko), fajki na sprzedaz, zdjecia wydrukowane do legitki i podobnych (tylko tutaj masz byc na wprost). Raki to niech se w dupe wsadza smieszki jedne. Warto zabrac jakies dobre pudelka na zarcie, bo idzie z restauracji studenckiej brac tez do domu jak nie chce ci sie gotowac. Sproboj ogarnac czy ktos co byl
Mieszkać będę w Espoo a studiować w Aalto.
Pozwolę sobie zawołać @Seaglopur @dict bo widzę się czasem pod tagiem udzielacie
Merci z góry
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
I tak, co do raków to można je kupić już na miejscu w sklepie typu Tesco, w pl raczej nie widziałem tego w takich sklepach więc być może kupisz sprzęt wysoko wspinaczkowy za wiele monet