Aktywne Wpisy

wfyokyga +131

źródło: temp_file4590807675610399281
Pobierz
Bananada +39
Częstujcie się

źródło: 1000027130
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file4590807675610399281
Pobierzźródło: 1000027130
PobierzWykop.pl
Chciałbym się dziś podzielić swoim doświadczeniem i ostrzec Was przed używaniem Windows 11 23H2 z procesorami Ryzen X3D, szczególnie modelem 7950X3D. Miałem ostatnio bardzo trudną sytuację, więc lepiej, żebyście tego uniknęli.
Mam płytę główną ASUS X670E Hero i po zainstalowaniu najnowszego BIOS-u (wersja 2604) postanowiłem sprawdzić, czy coś poprawiło się wydajnościowo. Odpaliłem 3DMark Time Spy i... szok. Wynik procesora to około 9000 punktów, gdzie wcześniej miałem prawie 17000 punktów. Pomyślałem: "Co jest?!".
Zacząłem kombinować:
Przemieliłem cały BIOS – testowałem tryby EXPO I, EXPO II, włączałem i wyłączałem tryby Game Turbo, ale nic.
Zszedłem do wcześniejszych wersji BIOS-u – nadal brak poprawy.
Ustawiłem zarządzanie energią na maksymalną wydajność, zdejmowałem wszelkie limity, zmieniałem sterowanie jednostkami CCX i CCD, i... nic.
Próbowałem też różnych wersji sterowników, od najnowszych po starsze – bez skutku.
Co gorsza, w grach też pojawiły się problemy. Odpaliłem Battlefield 2042, wbijam na mapę i… gra działa, ale co chwilę przycina na kilka sekund. Myślałem, że to wina sterowników karty graficznej (mam RTX 3090), więc je zmieniałem, ale problem pozostał.
Zauważyłem coś ciekawego – podczas grania jedna z cewek w komputerze zaczynała delikatnie piszczeć. Kiedy piszczała, gra działała płynnie. Kiedy przestawała – przycinało, a obciążenie procesora delikatnie spadało. Dla porównania, w God of War: Ragnarok na maksymalnych ustawieniach przy 4K procesor był obciążony w 1%, a Battlefield 2042 w 1440p obciążał go znacznie bardziej.
W desperacji zrobiłem reinstalację systemu, używając wbudowanej opcji naprawy błędów. To pomogło – wynik w 3DMark Time Spy wrócił do normy (około 17000 punktów). Niestety, problem w BF2042 nadal występował. Co gorsza, system stał się niestabilny po instalacji sterowników przez zewnętrzne narzędzia.
Po długich poszukiwaniach znalazłem informację, że Windows 11 24H2 wprowadza szereg usprawnień dla procesorów Ryzen, zwłaszcza serii X3D. Postanowiłem przeprowadzić świeżą instalację systemu, używając dedykowanych sterowników od producentów sprzętu. Po wszystkim zainstalowałem gry i… diametralna różnica! BF2042 działał na maksymalnych ustawieniach z DLSS bez żadnych problemów, a wszelkie błędy i przycięcia zniknęły.
Wniosek? Windows 11 23H2 nie nadaje się do procesorów Ryzen X3D. Jeśli macie te procesory, zdecydowanie zainstalujcie Windows 11 24H2. Jest stabilniejszy, wydajniejszy i eliminuje większość problemów. Warto też dbać o regularne aktualizacje BIOS-u i sterowników, bo ASUS również ma jeszcze trochę pracy w tym zakresie.
Pozdrawiam i trzymajcie się – omijajcie Windows 11 23H2 szerokim łukiem, jeśli macie procesory Ryzen X3D! 😊 #amd #nvidia #pcmasterrace #komputery #procesory #ryzen