Wpis z mikrobloga

#zalesie

Juz mialo byc tak pieknie. Juz k---a wychodzilem na prosta.

W połowie 2023 roku jak niemal każdego dnia pojechalem na ściankę popracowac na baldach. Skonczylem remont i moglem wrocic do treningow. Projekty czekaly, nie ma o----------a. Jeden ruch, jeden j----y ruch. Pamietam chwyt, pamietam kolor j-----a. Nawet się utrzymałem, ale potem zabolało.. ostry ból w ramieniu, ale nie taki, zebym sie za bardzo martwil. Ból, żeby
się martwić przyszedl wieczorem. Nie moglem spac w zadnej pozycji. Meczylem sie przez kilka tygodni, liczac, ze Voltaren i odpoczynek wystarczą. Zawsze wystarczało. Po tym czasie odwiedzilem fizjo, rehabilitacja i testujemy co moze byc przyczyna, chociaz chlop na samym starcie powiedzial, na co sa najwieksze szanse. Po chyba dwoch miesiacach mowi mi - rob MRI (albo CR?, nie pamietam), bo chirurg i tak będzie potrzebował.

Nie wiem, czy tak sie to nazywa po polsku - urazowe oderwanie obrąbka. SLAP tear. Fajnie pieknie, operacja w 2024. Nie powinno byc problemow. Ryzyko 5% to przecież niedużo...

Minelo juz 10 miesiecy. Teoretycznie jest lepiej. Moge robic wszystko, co sprawialo mi przed operacją sporo bolu. Wszystko poza wspinaczka. Bylem na ścianie parę razy - Moge robic łatwe rzeczy, ale lewa reka dziala jak hak. Zlap lewa, nawet nie drgnij obojczykiem i przesuń prawą dłoń na następny chwyt. Powtórz.

Chirurg mówi, że jeszcze jest czas. I że jeszcze się poprawi.
Fizjo mówi, żebym szukał nowego hobby.
Zrobili drugi MRI i niby wyglada w porzadku, ale no nie dziala jak powinno.

K---a mać

Chciałbym powiedzieć, żebyście tam na siebie uważali, ale ja uważałem. Po prostu j----y pech.

Nie wiem, co teraz ze sobą zrobić. To było moje życie. Pół mieszkania z------e sprzętem. Nie mam sił.

#wspinaczka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zielony_Minion: Znajomy po dwóch latach wrócił po zerwaniu obrąbka. Jak to mi później powiedział: Wspinacze dzielą się na tych co robią stabilizację obręczy barkowej i na tych co będą to robić.
  • Odpowiedz
@Zielony_Minion: Oho, sam zerwałem dwa miesiące temu. Tyle, że przy upadku, bo nie trafiłem w pada xD Zbieram się żeby artroskopię zrobić i też się trochę cykam jak będzie z powrotem do sprawności
  • Odpowiedz
@doktorplaga: Ja jestem po MRI. Nie miałem kontrastu, ale uszkodzenie jest tak widoczne, że podobno kontrastu nie trzeba ( ͡º ͜ʖ͡º) Generalnie jeszcze nie orientowałem się jakie są terminy na NFZ, ale prywatnie to kwestia ~3 tygodni. No tylko z tego co się orientowałem, zabieg to koszt 15-18 tys.
  • Odpowiedz