Wpis z mikrobloga

@olito: Ja uzywam ghee. Ma mniej maslany, za to lekko orzechowy smak w porównaniu ze zwykłym klarowanym ale to już kwestia gustu. Generalnie wiekszych różnic wzgldem właściwości nie ma.
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: czyli jest bardziej spalone. Zdrowia. Nie dość że masło, to jeszcze grzane i na dodatek spalone.
Kto będzie Wam potem leki sponsorował, bo mam nadzieję, że NFZ wytnie wam finansowanie, bo wy to celowo robicie.
  • Odpowiedz
@olito: na oliwie i to tej nierafinowanej. Było takie badanie gdsie podgrzewali nie pamiętam dokładnie ale do temperatury typowej dla smażenia tj ok 160 może więcej, przez chyba 18h albo dłużej i nie wytworzyły się albo wytworzyły w składowych ilościach szkodliwe związki. Tłumaczone to właśnie tym że extra virgin ma polifenole, które chronią olej przed utlenianiem.

Masło to gorszy wybór niż nawet olej kokosowy. Bo choć oba zawierają same nasycone,
  • Odpowiedz
na czym w takim razie polecasz smażyć?

@olito: jak wyżej napisano - oliwa extra virgin. Jedyny jej minus to cena - po prostu szkoda dobrej oliwy na smażenie.
  • Odpowiedz
@olito: najlepsze, że jak jeszcze kilka lat temu pisałem i polecałem oliwę do smażenia to większość ludzi krzyczała, że głupi jestem bo oliwa nie nadaje się do smażenia. XD

Wiadomo, całe narody z basenu morza śródziemnego będący na jednej z najzdrowszych diet na świecie od lat nie wiedzą co robią. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale ja też się czegoś nowego właśnie nauczyłem bo nie wiedziałem, że
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Krupier nie jestem keto ortodoksem, po prostu dobrze się czuję prawie wykluczając węglowodany z diety. A jak ktoś ma coś mądrego do powiedzenia, zawsze chętnie słucham.
  • Odpowiedz