Wpis z mikrobloga

@InwestorEkonomista 15 lat temu mieszkanie 100m2 czynsz ponad 1000zl więc teraz pewnie z 2k. Remontu nie było tam żadnego, że zdjęć od znajomych widzę że dalej nic nie zrobione. Podsumowanie - nie narzekaj, wcale dużo nie płacisz.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:

czyli klasyczek, 90% baranow mysli, ze kupili nowe to oni tego NIGDY remontowac nie beda i czesto chwala sie, ze oni fundusz remontowo to maja grosiki a inne frajery placa. A potem przychodzi awaria windy, fakturka na 200k i fundusz remontowy okazuje sie fikcja. No jak widac kazdy to musi przezyc na wlasnej skorze, ze za 1zl/m2 NIE DA SIE utrzymac nieruchomosci.
  • Odpowiedz
@del855: Dokładnie tak, a spróbuj tym 90% to wytłumaczyć na zebraniach wspólnoty to demokratycznie uznają że p--------z pan i wszystko pozostanie bez zmian ( ͡° ͜ʖ ͡°)

U nas to sam dach kładzie wspólnotę na łopatki, a jeszcze jest termomodernizacja do zrobienia. Januszem oczywiście byli 25 lat temu w spółdzielni ale wyszli i założyli wspólnotę żeby nie płacić za cudze lokale, fast Forward 25 lat i
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:

Tylko jak oni sobie wyobrazaja jakikolwiek wiekszy wydatek? Remont klatki - powiedzmy 100.000 zl, to jesli na klatke przypada 20 mieszkan (duza klatka to i remont drozszy) to znaczy ze kazdy z tego funduszu musi wysuplac srednio 5000zl... a placi 50zl miesiecznie za 50m2... to jest 8 lat odkladania TYLKO na klatke ("odkladania" bo przyjdzie taka inflacja 40% i co z tego okladania zostaje?) Winda - cos sie zwali
  • Odpowiedz
kupiłem mieszkanie w 2023 roku i zanim będzie potrzeba remontu to mam zamiar przeprowadzić się do kolejnego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

fajnie, w z wiazku z twoja wyporwadzka planuja budynek zburzyc od razu, czy po roku? Czy moze jednak ktos inny w nim zamieszka?

@francoisinho:
  • Odpowiedz
@del855: rzecz w tym, że totalnie mnie to nie interesuje, wątpię, żeby wówczas 10-letni blok potrzebował remontu, a nawet lepiej, żeby czynsz był wciąż niski, bo sporo kupujących na to patrzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@francoisinho: rozmowa pt "wiem jak dziala mechanizm" i wiem jak do niego uciec, a reszta (czyli 95% ludzi) niech sie martwi. Ogolnie to ich problem, ja problemu nie mam. Troche jak nowe smaochody - zmianiam co 2-4 lata wiech ich trwalsoc mnie nie interesuje, co jednak nie zmienia faktu ze wiekszosc ludzi interesuje...
  • Odpowiedz
myślę, że sporo osób myśli właśnie w ten sposób, dlatego właśnie fundusze remontowe są tak niskie

no to jak nikt nie jezdzi smaochodme starszym niz 4 latek - powiedzial jeden b2b to drugiego b2b ;) tymczasem b2b to nawet nie 10% zasobu pracujacego.... na pewno sa ludzi, ktorzy tak uwazaja i sobie zmeniaja mieszkania co 5-10 lat, jednak jest to margines...

@francoisinho:
  • Odpowiedz