Wpis z mikrobloga

Często tutaj na tagu jest poruszany temat zarobków, że wystarczy wsiąść do autobusu i przyjechać do Warszawy i po przekroczeniu granicy miasta KAŻDY dostaje 15k za pierdzenie w stołek.

To trzymajcie twarde dane: https://wykop.pl/link/7621025/tylko-5-pracujacych-polakow-zarabia-10k

Trochę do tych 15k brakuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci #gielda #ekonomia #gospodarka #warszawa
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haha123 5% z tych na UoP. Bierz pod uwagę że 10k to jest drugi próg podatkowy i wyżej opłaca się przejść na ryczałt na B2B. Fajne te statystyki takie niezbyt dokładne
  • Odpowiedz
  • 0
@jakuba94: a przeczytałeś może artykuł, bo chyba średnio ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na czym zarabiamy? Przede wszystkim na etacie. To z tego tytułu popłynęło do kieszeni Polaków blisko 890 mld zł (ponad 61 proc.). Na drugim miejscu są emerytury z kwotą 386 mld zł (blisko 27 proc.). Te dwa źródła odpowiadają za blisko 90 proc. dochodów Polaków.

Dalsze miejsca zajmuje działalność gospodarcza (prawie 61 mld zł
  • Odpowiedz
@jakuba94: ale wiesz, że według danych MF na tym mitycznym ryczałcie jest tylko 1.7 miliona podatników? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czyli zakładając, że wszyscy przekraczaliby pierwszy próg na skali (w co śmiem wątpić) to wciąż łącznie byłoby to niewiele ponad 10% pracujących
  • Odpowiedz
@jakuba94:

po co w innym przypadku brać ryczałt?

Zakładasz, że wszyscy podatnicy działają racjonalnie, a ja szybko udowodnię ci, że nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ja mam 70 i co?

Przykład szybko się znalazł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@francoisinho nie rozumiem przykładu? Jeżeli szukasz potwierdzenia to patrz pod mój post urodzinowy ;) tam się weryfikowałem u wykopka. Więcej nie będę.
Zakładam że chociaż Ci zarabiający powyżej 10 działają racjonalnie
  • Odpowiedz
@jakuba94: nie wiem czy wiesz (a tak naprawdę widzę, że nie wiesz), ale w Polsce rozliczamy się rocznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeżeli szukasz potwierdzenia to patrz pod mój post urodzinowy ;)

70k nie robi na nikim wrażenia ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie potrzebuję żadnego potwierdzenia, wierzę na słowo, zupełnie przeciętne zarobki ( ͡° ͜ʖ ͡°) trzymam kciuki,
  • Odpowiedz
@haha123: ech, gość dalej żyje wykopowym mitem ryczałtu, nawet fakt, że na skali jest ponad 25 milionów, a na ryczałcie niewiele ponad półtora miliona omija fikołami, niech sobie żyje w swoim wyimaginowanym świecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@francoisinho:

20 milionów na minimalnej to pomińmy (bo oni nie mają wyjścia). Pogadajmy o tych zarabiających chociaż z przedziału 5-10k

Widać, że nie jesteś najostrzejszym ołówkiem w piórniku, jeśli chodzi o matematykę xD

Skoro 20 milionów zarabia minimalną, a średnia to 8478.26 zł, to oznacza, że pozostałe 5 milionów zarabia średnio 25191 zł
  • Odpowiedz
@francoisinho taki że popełniłem błąd. Minimalna ma 4 miliony nie 20. Wyolbrzymiłem - za co przepraszam. Nie ma tu żadnego fikołka. Matematyka jest świętością. Dalej - Warszawa stoi na IT i korpo w których pracują ludzie na ryczałcie - dlatego tak bardzo naciskam na ten ryczałt. Dacie jakieś dane?
  • Odpowiedz