Czy ja dobrze rozumiem, że inwestować na IKE się bardziej opłaca niż na normalnym koncie, bo nie jest pobierany podatek, a więc więcej pieniędzy pracuje, a jakbym chciał to i tak mogę wypłacić w każdej chwili i zapłacić 19% od zysku? #gielda
@Tommy_Cares: zwrot całkowity lub częściowy można zrobić w każdej chwili z tym, że jeśli zrobisz go w okresie 12 miesięcy od założenia konta IKE to instytucja prowadząca IKE może pobrać za to opłatę
np. mBank pobiera 200zł, jeśli wypłacasz w ciągu 12 miesięcy od założenia
@Ghost2 @bar125 dzięki, byłem przekonany o tych 5 latach karencji. Ale dzięki wam doczytałem i już wiem. Może wprowadził mnie kiedyś w błąd pewien konsultant z PKO.
@chaddeveloper: z IKZE jest taki problem, że przy wypłacie wcześniejszej wpadasz po same kule w drugi próg i całość jest opodatkowana na 32%. Chyba, że zrobisz to w roku gdy masz małe dochody
#gielda
@Tommy_Cares: po wprowadzasz w błąd? 5 lat i minimum 60 lat życia dotyczy wypłaty bez podatku belki
zwrot całkowity lub częściowy można zrobić w każdej chwili z tym, że jeśli zrobisz go w okresie 12 miesięcy od założenia konta IKE to instytucja prowadząca IKE może pobrać za to opłatę
np. mBank pobiera 200zł, jeśli wypłacasz w ciągu 12 miesięcy od założenia
przeczytałem "i dopiero po 5 latach ciągłych strat" :P