Wpis z mikrobloga

Będę robił kuchnie, padło na IKEA - jakieś za i przeciw? Wstępny zarys tego co chce uzyskać już mam. Czy są jakieś alternatywy by to zrobić lepiej w podobnej kasie? Przeglądając tagi ludzie polecają lokalnych stolarzy aczkolwiek nie jestem przekonany czy by wyszło taniej a i pewnie gwarancja do bramy i się nie znamy. Czy macie jakieś sklepy w Krakowie które w podobnej kasie oferowały by jakościowo zbliżonego do tego z IKEA bądź lepsze? No i jeżeli ktoś miał do czynienia z kuchniami z ikei, na co uważać i zwracać uwagę i inne protipy. Z góry bardzo dziękuję

#krakow #budownictwo #kuchnia #meble #stolarstwo #meblenawymiar #remontujzwykopem #remont #budowadomu #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
SPLASHY - Będę robił kuchnie, padło na IKEA - jakieś za i przeciw? Wstępny zarys tego...

źródło: image

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@SPLASHY Osobiście zrobiłem w końcu w brw. Ogólnym powodem była cena gdzie ikea za moją kuchnie wyszła chyba z 12k a brw 7k a z samej jakości jestem zadowolony, raczej to co ikea a była też opcja dopasowania mebli na wymiar. Taka była różnica w cenie równe dla lata temu.
  • Odpowiedz
@SPLASHY: wszystkie markeciaki mają teraz podobną jakość. Co do ikei to na pewno problematycznie może być, gdy chcesz zostawiać jakieś rury na wierzchu bo ikea ma szafki do samej ściany, więc nie ma tej przestrzeni na chowanie rur. No i sama głębokość też trochę większa więc odpada ci blat poza ikeowskim. Co prawda idzie teraz dostać blaty na 62cm głębokie w standardzie ale to też będzie na styk. Z tego
  • Odpowiedz
@SPLASHY: ostatnią kuchnię jaką robiłem Ikea vs Agata miałem różnice 9 tysięcy (agata miała dobrą promocję). Poprzednią kuchnie miałem z IKEA i uważam że są lepsi jakościowo natomiast nie na tyle, żeby była aż tak duża różnica w cenie. Szczególnie blaty sobie porównaj bo blat to blat a różnice w cenach są masakryczne. Za blat w cenie Ikea jak dobrze poszukasz to zrobisz kamień.
  • Odpowiedz
@SPLASHY: chyba wszystko zależy od tego, na ile indywidualny jest cały projekt i jakie są oczekiwania. Najczęściej słychać narzekanie na etap kompletowania zamówienia (np. brakujące elementy) i montażu realizowanego przez ich podwykonawców. Ja od kilku lat używam zestawu z ikei i nie mam się do czego przyczepić jeśli chodzi o jakość, wszystko trzyma się kupy, fronty (połysk) bardzo trwałe, nie szkodzi im nawet szorowanie. Tyle że sam konfigurowałem w tym
  • Odpowiedz
@SPLASHY:

aczkolwiek nie jestem przekonany czy by wyszło taniej

Porównywanie czegoś co raz wymyślone, a potem przemysłowe maszyny produkują w tysiącach, versus indywidualne podejście w każdym najmniejszym detalu? To wręcz byłoby nieuczciwe gdyby IKEA wychodziła drożej. Ktoś poświęca Ci swój czas, idzie do Twojego domu z zestawem wzorników, dekorów i kolorów, robi pomiar i projekt a potem montuje tak jak książka pisze - to nie może być i nie powinno być
  • Odpowiedz
  • 1
@kokosanki: Kuchnia prosta jak budowa cepa typowa L'ka na małym metrażu z piekarnikiem i kuchenką mikrofalową, zmywarką w zabudowie. Mój prowizoryczny projekt wizualny układu w homestylerze bez detali szafek frontów itp.
SPLASHY - @kokosanki: Kuchnia prosta jak budowa cepa typowa L'ka na małym metrażu z p...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@marcel_pijak nie rób z lokalnych meblarzy jakichś artystów ludowych. Większość z nich zamawia płyty na gotowo docięte w marketach i jedzie na systemowych rozwiązaniach a potem wołają 40k za kilka szafek
  • Odpowiedz
  • 0
@tomekruslan: Znaczy się ja w zupełności rozumiem to już nie te czasy kiedy oferty internetowe nie były pospolite, nie było dostępu do sieciówek na każdym kroku a zrobienie kuchni ograniczało się do lokalnych firm stolarskich.
  • Odpowiedz
@SPLASHY: Mam kuchnię z ikea od 4 miesięcy i jest bardzo fajna. Największą zaletą była jej cena oraz to, że mogłem sobie ją sam złożyć i nie musiałem płacić jakiemś januszowi stolarzowi drugie tyle za robociznę w montażu.

Wbrew temu co ludzie panikują po internecie to do szafek ikea pasują standardowe sprzęty. Wpakowałem piekarnik beko, płytę electroluxa, zmywarkę electroluxa, okap beko. Do okapu trzeba było wywiercić inaczej dziury. Piekarnik płyta
  • Odpowiedz
beka z ludzi, którzy nie potrafią wkęcic śruby i składanie mebli przez Janusza z busem i pomocnikiem z Ukrainy pompują do rangi jakiegoś wielkiego przedsięwziecia.

@tomekruslan: skwituję to tylko serdecznym uśmiechem w Twoją stronę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SPLASHY @Smarek37 ze zmywarka jest problem jak się chce kupić jakąś normalna a nie z agd ikea, wtedy trzeba front na ich szynie zamontować (BEHJÄLPLIG)
dopytaj się baby w sklepie czy to co chcesz będzie pasować, można też podciąć pewnie listwę tylko trzeba wybrać te wyższe stopki i blende

szynę można dostać na olx/ allegro lokalnie nowa za 200 zł a nie za 400 zł jak w samej Ikei
  • Odpowiedz
@SPLASHY: Ja brałem z ikea. Jestem b. zadowlony. Służy mi już 2 lata. I wszystko jest git. Wszystko przyszło w terminie jednego dnia. Potem w jeden dzień mi zamontowali. za całość dałem jakieś 20k. Meble są solidne, sprzęty to też markowe rzeczy tylko pod nazwą własną są sprzedawane. Na pewno okleiny na meblach są wyksokiej jakości. O wiele lepsze niż u sotlarza lub jakiegoś obi! Generalnie skonsultuj projekt za free
  • Odpowiedz
@SPLASHY: układ podobny jak u mnie, też L, tylko mam mniej zabudowy. Jeśli jesteś w stanie wpasować tam standardowe szafki z ikei, to ja bym ikei nie skreślał. Jak wspomniałem, pod względem jakości nie narzekam od kilku lat, a meble są używane dość intensywnie codziennie. Te kilka lat temu za podobny zestaw szafek (podstawowe fronty biały połysk) + wszystkie dodatki + blat drewniany z OBI zamknąłem się zdecydowanie poniżej 10k
  • Odpowiedz
@SPLASHY: odpisze Ci dwa razy jak rabin xD znajomi w KTW robili kuchnie na wymiar u stolarza. Na plus to, że mają szafki w nietypowych głębokościach i zagospodarowany każdy kąt i kant w wąskiej kuchni w trakcie litery U, inteligentne rozwiązania typu woda gazowana na przycisk w kranie, wbudowane podajniki do mydła/płynu z odstającym podajnikiem. Reklamowali ją 3x w pierwszym półroczu: 1. odbarwiło kamienny zlewozmywak (producent odrzucił reklamacje tłumacząc że
  • Odpowiedz