Aktywne Wpisy
DwaKolory +226
Pomijając już słuszność nakładanych ceł, to najciekawsze jest to, że w Stanach potrafią w kilka dni przeprowadzić rewolucję podatkową, która obowiązuje niemal natychmiast, a w Polsce władza nie potrafi nawet znieść zakazu niedziel handlowych czy też chociażby ograniczyć podatku Belki.
Ta dysproporcja w zdolności szybkiego podejmowania decyzji jest bardzo zaskakująca. U nas to trzeba na spokojnie, trzeba podebatować, a jak się już wszyscy dookoła nagadali to odkłada się projekt do szuflady i
Ta dysproporcja w zdolności szybkiego podejmowania decyzji jest bardzo zaskakująca. U nas to trzeba na spokojnie, trzeba podebatować, a jak się już wszyscy dookoła nagadali to odkłada się projekt do szuflady i

dzbanzyciowy +34
Śmieszy mnie to jak wszyscy wpisują sobie w CV poziom angielskiego na poziomie B2 nie zdając sobie sprawy z tego, jaki to porządny i wysoki poziom już jest. Do tego jeszcze B2 = B2 ogólny + słownictwo twojej profesji. Np lekarz musi znać anglojęzyczne nazwy kilkuset chorób, anatomii. Powiecie, że to już poziom C1-C2. Nie, poziom C to jest cała masa wyrażeń idiomatycznych bardzo rzadkich albo przysłów. Tego na pewno będzie lekką
na ten moment podobno jest równość w dostępie do jakichkolwiek usług ale jak zaczną przy tym grzebać to będzie koniec internetu jaki znamy. Przykład mam domowy serwer z uploadem od ISP 600, siostra 200km dalej ma download 450 to teraz mam prawo oczekiwać ruchu do niej pełne 450, nie obchodzą mnie lejki między różnymi ISP -nie podpisałem umowy z wszystkimi po kolei. I teraz w naszym bloku mamy 40usr po 600 z uplinkiem do budynku Np 10gbe to przy pełnym obciążeniu powinniśmy mieć taki sam ruch w sieci (tu wina ISP że nie gwarantują tego co sprzedają - 40usr x 600mbps = 24gbe, uplink powinien być na blok 25, to że nie zawsze tyle korzystamy to jest nie istotne za tyle płacę, niestety mam w umowie gwarantowane 75% łącza) nie ważne czy pobierają ze steama czy z torrenta, jeżeli na to pozwala serwer z którego oboje korzystają i ISPów do których są podłączeni powinien być równoważny i teraz netflix, steam, gog, teamwiever, gmail, onedrive i inne korpo płacą za dostęp do kabli to ty ze swoim serwerem z darmowymi odpowiednikami czy zasysaniem torrentów jesteś w dupie. Bo wracając 39 użytkowników którzy płacą za 600mbps korzystają z tych płatnych usług ja jako opensource nie mogę z tego korzystać bo nie zostaje mi internetu mimo że płacę za dostęp do internetu tyle samo. Co najlepsze że to może nie być leje u mojego lokalnego ISP tylko leje u ISP z którego oni kupują łącze czy lejek u ISP u którego mam serwer/klient (jeżeli mówimy o dostępie do mojego serewera) -mój upload na domowego nextclouda będzie gorszy niż sąsiada do googledrive, moje połączenie rustdesk gorsze od teamwievera, oglądanie z jellyfinn gorsze od netflixa.
#siecikomputrrowe #komputery #technologia #selfhosted #linux #homelab
@mati1990: problem w tym że nikt nie płaci za 600mbps, a za przedział, którego górną granicą jest 600mbps ¯\(ツ)/¯
@mati1990: te czasy już są¯\(ツ)/¯
Jeżeli jest to nie odczuwam tego, normalnie sam lub rodzina ogląda z mojego jellyfinn i nikt nie marudzi
źródło: Zrzut ekranu z 2025-01-06 21-59-17
Pobierzźródło: Zrzut ekranu z 2025-01-06 22-21-56
Pobierz