Wpis z mikrobloga

@Szorstkikremdoronk: no ze słuchu po prostu, skoro masz riff to rozkminić to na akordy powinno być o wiele prościej.

Mogę napisać jakie są, bo sobie to chwilę pograłem, ale proponuję ćwieczenie - staraj się znaleźć pojedynczy dźwięk na strunie E, żeby to co będziesz grał w kółko pasowało (są 4 akordy więc tyle dźwięków powinieneś znaleźć), a później po prostu z dźwięku zbuduj akord (czyli jak dopasujesz G to po
  • Odpowiedz
@Szorstkikremdoronk: jeżeli chodzi o sampel z tego numeru, to pochodzi z tej piosenki: LA CHISPA ADECUADA - Héroes del Silencio. Widzę że na yt czy jakiś stronkach jest to jakoś rozpisane , ale sam nie gram więc nie mam pojęcia czy to o to chodziło.
  • Odpowiedz
@Szorstkikremdoronk: Ustal sobie tonację to sobie zawęzisz poszukiwania do tak naprawdę 6 akordów (akord pół zmniejszony w takiej muzyce praktycznie nie ma zastosowania). Czasami się zdarzają jakieś akordy wtrącone z innej tonacji, ale w większości przypadków jest to dominanta wtrącona na 5 stopniu skali molowej i zazwyczaj występuje jako ostatni akord, żeby powrócić ładnie do toniki.
  • Odpowiedz